Glas Javnosti

EU NE PRESTAJE DA ŠOKIRA! 24 DRŽAVE banovale ASTRAZENEKA vakcinu zbog NEŽELJENIH efekata, a EU REGULATOR i dalje tvrdi da je BEZBEDNA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Tokom konferencije za novinare EU regulatorno telo, Evropska agencija za lekove (EMA), insistirala je da nema dokaza uzročno posledične veze između teških neželjenih dejstva poput stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinacije, kao ni sa smrtnim ishodima pacijenata koji su primili vakcinu proizvođača AstraZeneka.

Ali dok je agencija insistirala na tome da "nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ove ishode", Evropska agencija za lekove (EMA) je dodala da će "hitno pregledati" ovaj slučaj i istražiti sve podatke kako bi utvrdili bezbednost vakcine proizvođača AstraZeneka, prenosi američki "Zero Hedge".

Foto: Youtube/ PrintscreenOtkako je vakcina britansko-švedske kompanije razvijena, vršila su se kratkoročna testiranja vakcine pre nego što je odobrena od strane EMA i SZO, ali čini se kao da je hitnost koju je proizvela pandemija korona virusa primorala proizvođače vakcina da preskoče neka neophodna istraživanja kratkoročnih i dugoročnih posledica nakon vakcinacije koja, u normalnim okolnostima, traju i po nekoliko godina, pre nego što se vakcina pusti u promet.

Proizvod toga je niz zemalja, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju i nekolicinu drugih, koje su privremeno suspendovale AstraZeneka vakcinu tokom protekle nedelje. Dok su se jedni na ovaj potez odlučili nakon iznenadnih smrti pacijenata ili stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinacije, drugi su se opredelili da zaustave vakcinisanje stanovništva ovom vakcinom "iz predostrožnosti", dok se ne utvrdi da li postoji uočljiva veza između vakcinacije i navedenih ishoda. 

Foto: Statista/ Printscreen- Ovakva situacija nije neočekivana kada vakcinišete milione ljudi - rekao je Emer Kuk, izvršni direktor Evropske agencije za lekove (EMA) koji je u prisustvovao konferenciji za novinare. Ona je dodala da "nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ove ishode".

Kuk je naglasila potrebu Evropske agencije za lekove (EMA) da izdvoji vreme za procenu svakog prijavljenog slučaja i donese "naučno zasnovanu" procenu - stav koji predstavlja suprotnost od njenih kritika vlada koje su se odlučile da brzo zaustave distribuciju vakcina AstraZeneka.

- Ovo je ozbiljna zabrinutost - rekla je Kuk, dodajući da zahteva „temeljnu analizu svih slučajeva koji se prijavljuju i procenu da li je ovo slučajnost ili je zaista uzročan efekat“.

Sa druge strane, komapnija AstraZeneka je branila svoju vakcinu, dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) oštro iskritikovala odluku država da zaustave vakcinaciju jer bi "mogla da potkopa globalnu percepciju bezbednosti vakcine". U međuvremenu, SZO je rekla da njen savetodavni odbor prikuplja podatke o incidentima krvnih ugrušaka i da će izvršiti pregled istih.

Švedska je postala najnovija evropska zemlja koja je u utorak zaustavila vakcinaciju "radi predostrožnosti", nakon što je danima insistirala da je vakcina bezbedna. U Švedskoj nisu zabeleženi teški slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka, ali su susedne države Norveška i Danska prijavile smrtne slučajeve nakon vakcinacije. Više od 10 zemalja u Evropi je obustavilo distribuciju AstraZeneka vakcine.

 

Uoči konferencije za novinare povodom ovog problema, francuska ministarka industrije Anjes Panjer-Runašer rekla je da su zemlje delovale u nastojanju da pomognu u zaštiti poverenja javnosti.

- Važno je da nema nepoverenja među stanovništvom - rekao je ministarka dodajući - Ako vidite da se odluke donose u drugim zemljama, postoji rizik da se javi nepoverenje prema vakcini. Namera nam je da budemo savršeno transparentni i da svaki put uzbunu tretiramo što je profesionalnije moguće.

 

U međuvremenu, Nemački zvaničnici odložili su sastanak državnih i saveznih lidera na kojem se trebalo raspravljati o strategiji vakcinacije u ovoj zemlji, dan nakon što je EMA obećala da će izvršiti istraživanje i obaviti pregled prijavljenih slučajeva u cilju utvrđivanja bezbednosti AstraZeneka vakcine.

Na rezultate njihovog istraživanja takođe čekaju i zvaničnici Italije i Francuske, koji su izjavili da su spremni da ponovo pokrenu vakcinaciju AstraZeneka vakcinom, čim EMA zvanično proglasi da je njegov pregled bezbednosti završen, prenosi ZeroHedge.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR