Glas Javnosti

AMBULANTE U DOMOVIMA ZDRAVLJA SVE PUNIJE: Ponovo raste broj zaraženih korona virusom

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sve je više gripoznih i prehlađenih po Srbiji, sve su veće gužve po domovima zdravlja, a poslednjih desetak dana u porastu je i broj zaraženih korona virusom u našoj zemlji!
Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, u prošloj nedelji registrovano je 4.465 pozitivnih na korona virus, što je 15,9 odsto više nego u prethodnoj sedmici od 28. novembra do 4. decembra.

Broj zaraženih koronom u Srbiji u konstantnom porastu je u poslednjih desetak dana, tačnije od 1. decembra. Iako se radi o prilično niskim brojkama, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, one su ipak svojevrsni pokazatelj da se nešto dešava, te da bismo krajem ove i početkom naredne godine mogli da doživimo novi talas ili talaščić kovida, koji sve češće poprima sezonski karakter i koji bi mogao skoro potpuno da se poklopi sa udarnom sezonom gripa.

 

- U protekla dva meseca povećan je broj pregleda kod predškolske i školske dece, radi se o respiratornim virusnim infekcijama, bakterijskim upalama grla, bilo je slučajeva gnojne angine, šarlaha, povremeno slučajeva varičela. Šarolika je klinička slika, ali povećan je broj pregleda, u odnosu na prethodne tri godine u doba korone kada su virusne infekcije bile suprimirane, a sada su u punom jeku - rekla je nedavno dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u DZ Palilula za RTS.

Poslednji udar korone imali smo letos, 9. avgusta registrovan je sezonski rekord od 7.265 zaraženih za 24 sata, a od tada je počelo opadanje broja pacijenata koje je trajalo, eto, čak četiri meseca. Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Srbija se nalazi u ljubičastoj korona zoni sa prosekom od 125 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje.

Donedavno, situacija sa kovidom je bila prilično mirna u celoj Evropi, ali je poslednjih nedelja ipak došlo do rasta broja zaraženih, posebno u Češkoj i Francuskoj koje su već u crnoj korona zoni, ali i u nama bliskim zemljama poput Slovenije, Austrije, Grčke...

U međuvremenu u Srbiji su ukinute mnoge kovid ambulante, pre svega u Beogradu, pa sada svi koji imaju simptome respiratornih infekcija idu u dom zdravlja, kod svog lekara ili ukoliko postoji posebna respiratorna ambulanta. Tamo lekar, ukoliko posumnja da se na osnovu simptoma možda radi o korona, šalje pacijenta na brzi test. Ukoliko je pozitivan, on ide dalje u kovid ambulantu na lečenje.
- Kada pacijentu u njegovom domu zdravlja utvrde da ima koronu, da nije u pitanju neka druga respiratorna infekcija, šalju ga kod nas u kovid ambulantu - rekao je direktor DZ Palilula Aleksandar Stojanović, uz napomenu da oni više ne rade 24 sata, već tokom cele nedelje od 7 do 17 sati.

Uprkos ovom evidentnom porastu korona brojki u poslednjih desetak dana, razloga za zabrinutost, međutim, nema. Naime, kovid je pojavom omikron soja znatno oslabio, izaziva simptome koji su veoma slični gripu ili prehladi, bolest prolazi za nekoliko dana čak i bez antibiotika ili drugih lekova, a jedino su ugroženi stari ljudi, kao i oni sa pridruženim bolestima, hronični bolesnici.

Glas javnosti/Blic/RTS

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR