Glas Javnosti

ALARMANTNO STANJE U SRBIJI: Oboren REKORD! Korona UBIJE jednu osobu na svakih pola sata

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Korona virus je dostigao svoj maksimum u Srbiji a prema epidemiološkim predviđanjima može se još pogoršati stanje u trećem talasu pa sve zavisi od jedinstva građana da poštuju epidemiološke mere

U Srbiji je do 15 časova 26. novembra zabeleženo još 7.606 novozaraženih, a nažalost, korona je odnela još 51 život. Jednostavnije rečeno, na manje od pola sata u proseku, korona je ubila po jednu osobu tokom tih 24 sata. Broj pacijenata na respiratorima bio je 243, testirano je 21.569 uzoraka a hospitalizovano  6.772 pacijenta.

Stanje više nije kritično samo u Beogradu, već i u centralnoj Srbiji - Beograd 2.196, Novi Sad 502, Kragujevac 290, Niš 247, Kraljevo 199, Pančevo 184, Čačak 158, Smederevo 139, Subotica 116, Valjevo 104, Bačka Palanka 98, Zaječar 98, Zrenjanin 93, Šabac 86, Bečej 85, Bor 80, Kruševac 77 i Vrbas 71.

Ali u Beogradu je oboren rekord broja pregleda u kovid ambulantama. Član Kriznog štaba dr Predrag Kon ranije je izjavio da broj neprimećenih slučajeva korone može biti i deset puta veći, što znači da na više od 7.000 novozaraženih, zapravo imamo oko 70.000 slučajeva, samo nisu svi potvrđeni. Pitanje je da li će biti novih mera, ili će pridržavanje postojećih dati rezultate.

Možemo da zaravnamo krivu, ali ne ako planiramo zimovanje

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je da imamo šanse da zaravnamo krivu početkom decembra.

- Ako zaista budemo svi zajedno sprovodili mere, i ozbiljno sa ponašali prema sebi i drugima, stvorićemo situaciju do 3. ili 4. decembra, da se može zaravniti kriva. Uvek je potrebno deset do 12 dana da bi se videli rezultati mera na delu. Računam na sve nas, u decembru ćemo moći da napravimo mali pad, uz moguće pikove niskog intenziteta, moguće je da dočekamo Novu godinu uz mirniju situaciju - rekao je on.

Na pojedinim planinama su rasprodati aranžmani za praznike, da li očekuje da turistički centri postanu nova žarišta? Na ovo pitanje imao je kratak i jasan odgovor!

- Svako ko hoće da ode na Kopaonik, Zlatibor, u neku od naših divnih banja, kao što bih i ja voleo da odem ali znam da to nije dobra ideja, mora da zna ovo - neka računa da moramo da mu rezervišemo i mesto u bolnici - rekao je on.

Lončar: Jedino ovo može da nas spase

- Ljudi, u narednih par nedelja nema kontakta dok ne izađemo iz ovoga. Treba nam jedinstvo - poručio je ministar Zlatibor Lončar.

On je rekao da je suština da nema kontakta.

- Ako nema nikog u kafiću, uđete i popijete kafu. Ako vidite prazan restoran, uđete i ručate. Nema potrebe da zaustavimo život. Vi niste tu došli sa 10 ljudi da se ljubite i grlite. To je suština, nema kontakta. Imali smo policijski čas, a sada možete da izađete iz kuće kad god hoćete, da prošetate kad hoćete. Koliko ima onih koji su zatvorili sve pa su im rezultati sve gori? - istakao je Lončar.

Čitave porodice u bolnici, treći talas mnogo jači!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Mirsad Đerlek rekao je u sredu da je cela zemlja u opasnosti i da se zdravstveni sistem i država nadljudskim naporima trude da nađu svakom pacijentu mesto za lečenje.

- Nižu se crni rekordi. Virus je u velikoj brzini. Preneo se iz noćnih klubova i kafića u porodice. U bolnicama imamo i cele porodice, po dve tri generacije koje zajedno leže i leče se - rekao je Đerlek.

On je rekao da se to nije dešavalo u prvom i drugom talasu i očigledno je da je treći mnogo jači i po kliničkoj slici koja je mnogo teža, zbog čega se i pune jedinice intenzivne nege, a to znači i veći broj umrlih.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR