Glas Javnosti

ALARMANTNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA! Buknulo žarište korone u Vranju, virus ušao i u škole!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Alarmantna epidemiološka situacija zbog naglog i konstantnog porasta broja zaraženih koronavirusom dovela je do ponovnog uvođenja mera - svi srednjoškolci u ovom gradu od sutra prelaze na onlajn nastavu jer se najveći broj novozaraženih pojavio u školama među učenicima i nastavnicima.

Da je Vranje trenutno žarište korone jasno govore i podaci. U ovom gradu juče je zabeleženo 114 slučajeva pozitivnih na koronavirus od 402 testirane osobe, te su se tako našli na drugom mestu po broju zaraženih, odmah ispod Beograda.

Ali statistički je situacija mnogo gora ako se gleda broj zaraženih prema broju stanovnika jer opština Vranje ima oko 85.000 stanovnika ili 20 puta manje od Beograda sa 1,7 miliona ljudi. Dakle, njihovih 114 zaraženih za 24 sata bilo bi kao kada bi Beograd u jednom danu registrovao čak 2.280 slučajeva! Prestonica toliko nije imala ni početkom decembra u najgorem piku trećeg talasa.

Situacija je danas još gora, te ovaj grad danas beleži 127 novozaraženih za dan.

Koliko je situacija alarmantna pokazuje činjenica da ni ovaj trenutno vrtoglavi broj nije konačan jer se povećava iz dana u dan, kako saznajemo od načelnice Zavoda za javno zdravlje Biljane Popović, koja još kaže:

"Istina je da je došlo do naglog porasta zaraženih koronavirusom i gledajući u proteklih deset dana broj obolelih se udvostručio i on konstantno raste".

Šta je dovelo do ovakve situacije u ovom trenutku kada su realna očekivanja da virus u našoj zemlji polako iščezava imajući u vidu da prednjačimo po broju vakcinisanih u Evropi, doktorka Popović kaže da je jedini razlog to što se popustilo sa merama predrostrožnosti, odnosno nedisciplina građana.

Kako kaže, građani su se mnogo opustili što se tiče mera na koje nadležne službe konstantno apeluju, a to su pravilno nošenje maski, držanje distance, izbegavanje fizičkog kontakta i pravilna higijena, što je prouzrokovalo nagli porast broja pozitivnih na korona-testu.

Najviše zaraženih među učenicima i nastavnicima

Situacija je takva da su u Vranju od danas zatvaraju sve srednje škole i po neka osnovna, odnosno doneta je odluka da se pređe na onlajn nastavu, jer se utvrdilo da je najviše zaraženih među učenicima i nastavnicima.

Kako je do toga došlo i da li su se mere poštovale u školama dr Popović za "Blic" objašnjava:

"Da, istina je da je najveći broj zaraženih među učenicima i nastavnicima, ali to ne znači da je škola bila izvor dobijanja virusa. Za to su odgovorne vanškolske aktivnosti, i porodični uslovi gde su deca prisnija sa ostalim članovima porodice i bez zaštine maske, tako da je prenos virusa bio moguć na putu do škole, a ne u samoj školi. Škola predstavlja jedno bezbedno mesto gde su se apsolutno poštovale i kontrolisale sve mere i propisi za suzbijanje virusa".

Proslave punoletstva bez ikakvih poštovanja mera

Sa doktrokom je saglasna i zamenica gradonačelnika Zorica Jović, ali i dodaje da je razlog zbog čega je trenutno ovde najviše zaraženih srednjoškolaca i to što ima čestih proslava punoletstva, koja se, kako kaže, organizuju uglavnom u kućnim uslovima, gde se ne poštuju nikakve mere opreza.

"Virus je sasvim sigurno, tvrdim, došao sa strane, odnosno unet je u školu", kaže za "Blic" zamenica gradonačelnika. Ona je i potvrdila da je juče usvojen predlog o zatvaranju škola predat Ministarstvu prosvete, te da sutra svi srednjoškolci, kao i u četiri osnovne škole prelaze na onlajn nastavu.

Nove mere

Na pitanje kakve se još mere spremaju ovom gradu gospođa Jović otkriva da je za sada u planu pooštravanje kontrole u smislu ponovo formiranje radnih grupa koje će pratiti da li se mere poštuju i sprovede po propisima u objektima gde je najveća cirkulacija ljudi a to su kafići, restorani kao i sve ostale javne institucije.

Podsetimo da je zbog trenutne epidemiološke situacije na teritoriji grada Vranja, profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa juče održao sastanak sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem sa saradnicima i predstavnicima Zdravstvenog centra, Zavoda za javno zdravlje Vranje, inspekcijskih službi i policijske uprave.

Upravo je na tom sastanku predloženo da se zatvore sve srednje i neke osnovne škole odnosno da pređu na onlajn nastavu od 12. februara, kao i da se uvede pojačanje nadzora inspekcijskih službi i policijske uprave na poštovanju propisanih mera u narednom periodu.

"Svi naši gradovi kao što je i Vranje, koji su tako u vrlo važnom pograničnom delu, i geostrateški i ekonomski, pa i zdravstveno, uvek su pod velikim pritiskom. Ne samo stanovništva koje tu živi, nego i stanovništva koje dolazi i iz ekonomskih razloga, trgovine i slično, u te krajeve. To važi za svaki deo Srbije gde postoji komunikacija. Mi smo otvorena zemlja, mi smo društvo koje je spremno da komunicira sa svima. Mere moraju da se poštuju, mora da ostanu još neko vreme, uz mere stvorićemo još bolje uslove da se vakciniše što veći broj naših stanovnika", naveo je Tiodorović.

(Glas javnosti/B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR