Glas Javnosti

AGRESIVNE MERE - Zaraženi će ići u specijalno izgrađene bolnice

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon objasnio da sa politike zaravnjenja krive, koja je sadržala vanredne mere, policijski čas, smanjenje kontaktaka, prelazimo na opciju agresivnog suzbijanja

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da planirani prelazak na agresivno suzbijanje korona virusa znači testiranje i onih koji su bili u kontaktu sa inficiranim osobama, kao i onih koji su u samoizilaciji, a ne samo obolelih.
 

Kon je, za RTS, objasnio da sa politike zaravnjenja krive, koja je sadržala vanredne mere, policijski čas, smanjenje kontaktaka, prelazimo na opciju agresivnog suzbijanja, a deo toga je otkrivanje svih nosioca virusa i smeštanje u posebne, specijalno izgrađene bolnice.

"To podrazumeva masovno testiranje. Svi koji su bili u kontaktu sa osobom koja je inficirana će se testirati, a isto važi i za one koji su do sada bili u samoizolaciji, da ne bi ostalo da su nosioci virusa i prenosili ga. Posao je ogroman, ali omogućuje ubrzano suzbijanje u odnosu na raniju varijantu da samo razvlačimo i čuvamo živote, jer su testirani samo teški slučajevi", kazao je on.

Ukazao je da će svi laboratorijski kapaciteti zemlje biti uključeni u to, navodeći da ima trenutno 10.000 ljudi u samoizolaciji.

Kazao je da je potrebno planirati posao testiranja kako bi se smanjila mogućnost zaražavanja.

"Treba da znamo da imamo činjenicu da od 17 do 5 nema nikog na ulicama. Do tada treba organizovati delove domova zdravlja. Nema više skupljanja testova po kućama", naveo je on.

Kon je rekao da ovo podrazumeva dodatni napor, a da su mogućnosti epidemioloških službi na gornjoj granici.

Što se trijaže tiče kaže da je to najbolja metodologija za čuvanje života, a istovremeno mora biti i najzaštićenija.

Objasnio je da je to dobro zbog testiranja u perspektivi i pravovremenog otpuštanja onih koji imaju dva negativna testa.

 

Izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR