Glas Javnosti

LISTA SIMPTOMA KORONE SVE DUŽA: Ako ovo primetite kada odete u toalet obavezno uradite PCR TEST

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci svakodnevno upozoravaju da se lista simptoma koronavirusa iz dana u dan povećava i da se javljaju čak i neki neočekivani simptomi koje nikada ne biste povezali sa kovidom.

Naučnici navode da se neočekivani simptom infekcije virusom može javiti u urinarnom traktu, te upozoravaju na znak da je kovid napao organizam. Infekcije mokraćnih puteva, odnosno urinarnog trakta, najčešće se dešavaju kada bakterije iz sistema za probavu dospu u te puteve u organizmu, ali je nedavna studija pokazala da mogu da budu i simptom koronavirusa.

Visoka temperatura, kašalj i gubitak čula ukusa i mirisa su i dalje glavni simptomi korone, ali sa novim sojevima koji daju neobične simptome, ponekad je teško postaviti dijagnozu zbog čega lekari stalno upozoravaju na nove signale koje organizam daje kada se bori sa kovidom.



Primećeno je da se pojedini pacijenti žale da disuriju i iritativne simptome pri uriniranju. To su osećaj peckanja pri uriniranju, pražnjenje bešike češće nego inače, zamućeni urin ili bolovi u predelu karlice, piše Blic.

Takođe navode da je moguće da kovid izaziva i veću podložnost bešike infekcijama.



Lekari savetuju da ukoliko imate ovakve simptome, najpre se preporučuje da uradite PCR test kako biste bili sigurni da li ste inficirani koronom. Ukoliko niste, u pitanju je bakterijska infekcija koja se najčešće rešava antibioticima.

Takođe, lekari upozoravaju da kovid ima karakteristiku veoma upornog virusa. Kod jedne grupe pacijenata je primećeno da se, kako odmiče vreme i lečenje, javljaju novi ili vraćaju stari simptomi, čak i četiri nedelje nakon akutne faze bolesti.



U te simptome, koji se uglavnom dodatno pojačavaju nakon umne ili fizičke aktivnosti, ubrajaju se zamaranje, opšta iscrpljenost organizma, poteškoće prilikom koncentracije, česte glavobolje, gubitak mirisa ili ukusa, ubrzani rad srca, plitak dah, ali depresija i strah.

Infekcija kovidom ostavlja posledice po ceo organizam, pa se pacijentima sve češće dijagnostikuje "post kovid sindrom".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR