Glas Javnosti

"BIĆE STROGO KAŽNJENA!" Doktorka iz Sokobanje propisala mužu IVERMEKTIN za lečenje od korone

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Očna lekarka V. Đ, zaposlena u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji, propisala je svom suprugu lek ivermektin kao terapiju za korona virus.

Recept je, bez odobrenja nadležnih, sama sastavila i odnela u jednu apoteku u Nišu, gde su joj "nabavili" medikament, koji je u Srbiji zabranjen za lečenje kovida-19. Povodom ovog slučaja juče je u bolnici obavljen vanredni inspekcijski nadzor, a direktorka ustanove kaže da će koleginica biti strogo kažnjena.

- Bila sam u šoku kada sam čula da je koleginica sama lečila svog muža i to ivermektinom - rekla je za dr Gordana Antonijević, direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji, prenosi Blic.

- Ne mogu da verujem da je zloupotrebila formular bolnice, jer je na lekarskom izveštaju sa našim logom, propisala ivermektin i sa tim otišla u apoteku. Ona se raspitivala u apotekama u Nišu gde bi mogla da kupi ovaj lek, pa je pronašla jednu u kojoj su ga nabavili, a predala im je lekarski izveštaj, tako da imaju pokriće - rekla je za dr Gordana Antonijević.

Doktorka V.Đ. je oftalmolog, nije pulmolog i nema prava da propisuje lekove za upalu pluća pacijentu obolelom od korona virusa, pa iako je u pitanju njen suprug, to je bilo veoma rizično i neodgovorno, navodi doktorka Anonijević i naglašava da ivermektn sme da propiše kožni lekar za ljude ili veterinar za životinje i niko drugi.

- Ne mogu da shvatim zašto nije muža dovela kod nekog od pulmologa, a radi u bolnici za plućne bolesti i mogao je čitav tim ljudi da ga leči prema protokolu. Verovatno je mislila da će umeti sama, jer je od nas svih ovih godina slušala kako se tretira upala pluća, pa je smatrala da je nepotrebno da ga smešta u bolnicu. Verujem da nije imala zlu nameru, da se uplašila za njegov život, ali ovako nešto nikad više ne sme da se ponovi - rekla je direktorka bolnice.

Iz očaja da pomogne suprugu propisala mu Ivermektin

Suprug doktorke V.Đ. je, navodno, tokom 10 dana u novembru 2021. imao visoku temperaturu, a regularne terapije mu nisu pomagale, pa se doktorka odlučila za terapiju, koja u našoj zemlji nije odobrena za lečenje infekcije kovidom.

- Ispričala nam je tek nedavno, da je bio dugo pod temperaturom i sa teškom upalom pluća. Uplašila se da se neće izboriti sa bolešću, nije znala kako da mu pomogne. Čitala je komentare i brojne tekstove o ivermektinu, kako se leče pacijenti u Indiji, pa se ponadala da će taj lek pomoći. Naravno do leka se ne može doći svuda i tek tako, a kako je ona lekar u bolnici za plućne bolesti, iskoristila je naš zvanični formular za izveštaje. Doktorka Đorđević je inače odličan oftalmolog, veliki je stručnjak za svoju oblast, zato ne znam šta joj se desilo da ovako postupi - kaže dr Antonijević.

Iako se ovaj slučaj desio krajem prošle godine, inspekcija Ministarstva zdravlja u bolnici je tek juče izvršila vanredni nadzor.

- Bila je inspektorka, a doktorka V.Đ. je napisala izveštaj u kojem objašnjava zašto je propisala ivermektin, kako je došla do leka i navela je da ga je koristila za ličnu upotrebu, privatno, da nema veze sa bolnicom. Biće žestoko kažnjena jer su ovakve stvari nedopustive, a izvršićemo temeljnu unutrašnju kontrolu. Obeshrabruje saznanje da je ovakvih slučajeva mnogo, ne samo u Nišu, već i u drugim gradovima Srbije, gde lekari zloupotrebljavaju izveštaje ustanova u kojima rade, kako bi nabavljali nedozvoljene lekove - navodi doktorka Anonijević.

Podsećamo da je komandant Kovid bolnice "Karaburma" dr Ivo Udovičić, krajem 2021. izjavio da su u toj ustanovi lečili više osoba zaraženih korona virusom, čije se stanje pogoršalo nakon uzimanja leka "ivermektin".

Naime, u novembru prošle godine pokrenut je postupak pred sudom časti od strane Lekarske komore Srbije (LKS), protiv 18 lekara, zbog neadekvatnog lečenja i savetovanja pacijenata u vezi sa koronavirusom, od kojih su pojedini preporučivali i lek "ivermektin". Lekari protiv kojih je pokrenut postupak mogli bi lako da ostanu bez licence, odnosno dozvole za rad. Takođe, zaključak stručnog tima sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, je da ivermektin, nije efikasan u borbi protiv korona virusa.

BONUS VIDEO: DRAGAN VUJKOVIĆ: RAZBIJEM ŽORŽA STANKOVIĆA, A ON BI NA REVANŠ SEKIROM

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR