Glas Javnosti

"BEZ PANIKE, ALI NOVI SOJ JE STIGAO U EVROPU!" Prva država koja ga je registrovala, donela ga putnica iz Egipta

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Belgija je zabeležila prvi slučaj novog soja korona virusa koji se širi u Južnoj Africi, što je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, rekao je ministar zdravlja u petak.

Ministar je objavio da je B1.1.529 varijanta otkrivena u nevakcinisanom putniku koji je ušao u Belgiju i testiran pozitivno 22. novembra, prenosi De Morgen.

 - Oprez je neophodan, ali ne paničite - poručio je ministar.

Ovo je prvi slučaj novog soja u Evropi.

Kako prenosi Le Soar, potencijalno veoma zarazna nova varijanta sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta.

Navodi se da je u pitanju mlada odrasla žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

Zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

Mlada žena je razvila simptome slične gripu, ali ozbiljnije.

Nije prijavila nikakav nebezbedan kontakt, osim u svom domu, gde nijedan član nije imao simptome, međutim, planirano je da se testiraju i da se pokrene detaljna istraga, navodi se u izveštaju.

Vodeći belgijski virolog Mark van Ranst je ranije saopštio da se analiziraju dva uzorka korona virusa kako bi se ustanovilo da li su varijanta otkrivena u južnoj Africi.

On je za Rojters objasnio da su ti uzorci suspektni jer nisu delta varijanta koja je dominantna u Belgiji.

Prethodni slučajevi bili su ograničeni na Južnu Afriku, Bocvanu, Izrael i jedan slučaj u Hongkongu, koji je uvezao putnik.

Poreklo varijante je nejasno, ali se širi u Južnoj Africi. Tabela koju su tamo podelili zdravstveni zvaničnici pokazuje kako je za manje od dve nedelje B.1.1.529 potpuno pretekao delta i beta varijante koje su bile prisutne u jednoj od provincija u zemlji

Zemlje su odmah počele da reaguju i ograničavaju putovanja iz Južne Afrike. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja korona virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu "naučni pristup zasnovan na proceni rizika".

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procenio novi soj korona virusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao "soj od interesa" ili "soj koji izaziva zabrinutost", objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

- SZO preporučuje da zemlje nastave da primenjuju naučni pristup zasnovan na proceni rizika, kada sprovode mere putovanja - naveo je Lindmajer na brifingu UN u Ženevi.

On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP