Glas Javnosti

КОРОНА ВИРУС УБИЈА ТУРИЗАМ У СРБИЈИ: Пролећни аранжмани отказани

Vesti
Autor: Новости

Корона вирус дефинитивно је убио туризам. Пролећни аранжмани готово су сви отказани, а проблем су и они који су резервисани за мај. Стручњаци објашњавају да чак и ако се ситуација смири до маја, тешко да ће бити реализована и она путовања у јуну.

Овакву ситуацију нико није могао да предвиди, па је тешко било кога окривити. Туристичке агенције апелују на путнике да сагледају читаву ситуацију, јер ће агенције тамо где могу да врате новац то урадити, а где је немогуће, нажалост – не.

“Авио-саобраћај не ради повраћај новца, чак и када они откажу лет, тако исто и хотелијери, јер су многи та средства већ искористили за нешто друго", објаснио је за Новости Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. Он је посаветовао да је препорука свима који инсистирају на неком тренутном решењу да иду до агенције, како би постигли неки договор, којим ће сви бити задовољни. Када би сви инсистирали на повраћају новца, многе мале агенције би банкротирале. Није реално да путници у овом тренутку добију повраћај новца. Нарочито што немамо ни алтернативну дестинацију, која би им могла бити понуђена.

Према речима Сеничића, за сада нема неких великих отказивања аранжмана за лето. Агенције ће ускоро изаћи са неким ставом како би се дошло до неког решења, уколико ова ситуација потраје. Сигурно до апсолутног повраћаја новца неће доћи. На свим дестинацијама дати су аванси. Можда ће моћи да се користе неки вредносни ваучери или да се користе други термини.

“Ово је већ створило велики проблем и не може до краја да се сагледа шта ће бити”, истакао је Сеничић и додао да је тражена подршка државе, пре свега за туристички сектор и да се омогући у неком ограниченом периоду, током кризе, да се можда ослободе ПДВ или обавезе према финансијским институцијама. Можда чак и неки повољан кредит, јер агенције немају никакве приходе.

ОНЛАЈН РЕЗЕРВАЦИЈЕ

БЕЗ повраћаја проћи ће највероватније и сви они који су резервисали сами смештај преко неке од онлајн платформи. Како је испричао Сеничић Новостима, компанија "Рајанер" је отказала лет за Мароко, и нити враћају новац нити мењају лет. Тако да и кад би путници хтели да туже онлајн платформе за повраћај, морали би то да раде у иностранству, тамо где су они и регистровани.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR