Glas Javnosti

Корона вирус отпустио прве раднике у Србији

Vesti
Autor: Тањуг

Томислав Момировић испред ХОРЕС-а (Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије) саопштио је да су први радници данас отпуштени а први хотели затворени у Србији због корона вируса. ХОРЕС је због тога организовао проширену седницу управног одбора, пренели су медији.

“Ако се ствари не промене у наредном периоду, тек ће се затворити многи хотели. Факат је да наши запослени сада највише трпе. Разумемо озбљиност ситуације, здравље нам је на првом месту. Спремни смо да све капацитете ставимо на располагање ако је потребно за сузбијање вируса”, рекао је Момировић и позвао колеге да буду одговорни, да упуте своје заослене у мере превентиве, а да ће се они као организација потрудити да изађу из овога јачи јер сви знају да је хотелијерска индустрија посебно угрожена.

На питање да ли ће хотелијери тражити помоћ државе, Момировић је одговорио: “Ми нисмо индустрија која тражи помоћ државе, али ви знате да ми тренутно приход немамо, питање је како ћемо платити порез. Ово више нису редовне или ванредне околности, ово су катастрофалне околности”.

Председник ХОРЕС-а, Георги Генов рекао је да су они још у јануару почели да уводе мере и упутства како да се понашају запослени.
“Отказано је много аранжмана. Резервације се једноставно отказују на дневном нивоу”, истиче Генов.

До сада је отказано између 33.000 и 35.000 ноћења, али тај број се увећава из часа у час. Број отказаних аранжмана се стално увећава, сада је на цифри од 35.000.

Поједини хотели у Србији и у Београду већ имају огромну финансијску штету отказивањем потврђених резервација не само кинеских, већ и туриста из других европских земаља, од 1. фебруара до сада. Нажалост, предвиђања за наредни период нису повољна, те је важно да сви хотелијери и ресторатери, заједнички донесу одлуку на који начин превазићи ову кризну ситуацију због корона вируса, упозорио је ХОРЕС.

Српски хотелијери и ресторатери очекују да Влада Републике Србије и локалне самоуправе донесу одлуку о мерама, којима ће ублажити негативне последице ове кризе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR