Glas Javnosti

KORONA UZIMA DANAK! Srbi masovno ostaju bez posla u Nemačkoj

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kriza nesporno i u najjačoj evropskoj ekonomiji uzima danak. Iako se tokom maja očekivalo da se pojedine industrije u Nemačkoj vraćaju u "kolosek", najnoviji podaci i izjave tamošnjih zvaničnika sada pokazuju suprotan trend.

Samo u junu u ovoj najvećoj evropskoj ekonomiji, na biro je prijavljeno 2,8 miliona nezaposlenih, a stručnjaci upozoravaju da bi taj broj mogao da dostigne i pet miliona. Među njima sigurno je i veliki broj naših državljana, budući da u Nemačkoj živi oko 450.000 Srba i da su poslovi koji najčešće rade na najvećem udaru.

Kako je pandemija najviše pogodila turizam, transport i ugostiteljstvo, ali je zaustavljen i veliki broj fabrika i zatvorena mnoga gradilišta, tako su radnici iz Srbije mahom ostajali bez posla. Mnogi su se vratili u Srbiju i čekaju stabilizaciju, ali ima mnogo i Srba koji sada sede u Nemačkoj bez posla.

-Vrlo su česte porodice gde radi supruga i to najčešće kao medicinska sestra ili negovateljica, a gde je suprug ostao bez posla. Bez posla su i naši radnici koji su radili u ugostiteljstvu, konobari, pomoćni kuvari..., priča Marko Jošić koji živi sa porodicom u Nirnbergu i koji je imao sreće da je zadržao posao u obezbeđenju i pored aktuelne krize.

Nemački ekspert Roland Berger upozorava da Nemačka očekuje stopu nezaposlenosti od deset odsto, što bi "toj privredi bila velika pretnja". Iako je delovalo da se situacija menja tokom maja i sve vraća na svoje mesto, okolnosti su se izmenile. Virus je ponovo dobio maha, te privrede ostaju zatvorene.

-Verujem da postoji opasnost da dođemo do broja od pet miliona nezaposlenih, kazao je Berger i dodao da očekuje stopu nezaposlenosti od deset odsto. To je, kako je ocenio, ogromna pretnja po nemačku privredu.

Šef Socijaldemokratske partije (SDP) Norbert Valter Borjans smatra da je i aktuelni broj nezaposlenih previsok. Kazao je da ne treba prizivati đavola, dodajući da se mnogi bave time da li će Nemačka biti pogođena drugim talasom epidemije, dok se vlada bori za svako radno mesto. Prema zvaničnim procenama, oko 400.000 srpskih državljana se u martu i aprilu vratilo iz dijaspore u našu zemlju. Najviše ih se vratilo iz Nemačke i Austrije.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR