Glas Javnosti

Konačno i spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću

Vesti
Autor:

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluke o podizanju nekoliko spomenika u prestonici, među kojima je i spomenik Aleksandru Deroku, znamenitom srpskom arhitekti, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini mesta gde je živeo - na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.

Inicijativu da Deroko dobije spomenik podneli su zamenik gradonačelnika Goran Vesić i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, navodi se u obrazloženju odluke u kom se dodaje da je Ministarstvo kulture i informisanja dalo saglasnost za postavljanje tog spomenika.

 Deroko je bio srpski arhitekta, umetnik i pisac. Autor je mnogobrojnih knjiga iz domena arhitekture i drugih oblasti koje je najčešće sam ilustrovao, bio je višegodišnji profesor Beogradskog univerziteta, a zajedno sa arhitektom Bogdanom Nestorovićem je 1926. godine napravio projekat Hrama Svetog Save, sa kojim je pobedio na konkursu.

 Početkom tridesetih godina bio je profesor na Arhitektonskom i Filozofskom fakultetu, na kojima je predavao do penzionisanja 1974. godine.

Na sednici je usvojena odluka i da se u parku u Molerovoj ulici na Vračaru podigne spomenik Petru Nikolajeviću Moleru, prvom predsedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru, a inicijativu za to dao je zamenik gradonačelnika.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR