Kon: Gotovo i drugo poluvreme, produžeci nepotrebni

Doktor-Predrag-Kon-Tanjug-6

Epidemilog dr Predrag Kon očekivao je da će "dan gašenja epidemije" doći ranije, ali, kako kaže, obradovao se kada je došao,

"Sećate se kada sam u 6. nedelji rekao da smo na poluvremenu. Sada je 12. nedelja i polako završavamo to drugo poluvreme", rekao je on i dodao da nam "nisu potrebni produžeci".

Kon kaže da situacija u Srbiji "nije loša", ali i da ćemo imati još smrtnih slučajeva.

Takođe, očekuje da će se virus preko leta javljati sporadično.

"Slabi mogućnost njegovog prenošenja, ali to nema veze sa samim virusom nego sa godišnjim dobom. Što se tiče samog virusa su neke činjenice koje, međutim, spadaju u utisak. Nemaju nikakvih dokaza da je virus oslabio u smislu da se genetski promenio pa izaziva slabije oboljenje", izjavio je.

Kon ističe da nije cilj manje otkrivenih, nego manje mrtvih.

"Moraće da se radi revizija mrtvih, po celom svetu. Ukoliko to bude moguće. Kada će i da li će, to će potrajati", reakao je on.

Kon je osudio one koji smatraju da "umiru stariji, oni koji i 'treba da umru'"

"Najodratnija rečenca. Takvo razmišljanje uopšte nije retko. Da smo takav stav zauzeli od početka morali bismo da ga branimo do kraja. Švedska sada najbolje stoji što se tiče kolektivnog imuniteta, ali to je danak u životu", izjavio je on i ocenio to kao surovo.

Povodom drugog talasa kaže da je "zabrinut, ali ne i uplašen".

(IIzvor: B92)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Сједињене Америчке Државе блокирале су траншу од 50 милиона долара вредних инвестиција, као први ударац влади Аљбина Куртија због одбијања да укине таксе на производе из БиХ и централне Србије, јављају приштински медији.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone