Glas Javnosti

Код још пет особа потврђен коронавирус, укупно 24

Vesti
Autor: Glas Javnosti / RTS

У Србији је код још пет особа потврђен коронавирус. До сада су регистрована 24 случаја коронавируса у нашој земљи.

Министар здарвља Златибор Лончар је навео да је од 25 тестираних особа током дана код петоро потврђен коронавирус.

Министар здарвља Златибор Лончар је навео да је од 25 тестираних особа током дана код петоро потврђен коронавирус.

Истакао је да је свих петоро оболелих у добром стању, да је њих четворо упућено у кућну изолацију, а једна особа је задржана на болничком лечењу и његово стање се прати.

"Нема никакве теже симптоме, нема никакву компликовану слику, али да би се испратило и да се не би нешто пропустило да се уради дијагностика до краја", рекао је Лончар.

Апеловао је да медији не објављују нетачне информације да је пацијент који се налази на инфективном одељењу у Новом Саду преминуо.

"Тај човек је жив и оно што могу да вам кажем тај човек је нешто боље него што је био претходног дана. Он је и даље у тешком стању, али је жив", додао је Лончар.

Навео је да дечак из Ирига, за кога су постојале индиције да има симптоме заразе, није заражен коронавирусом.

Указао је да су сви остали пацијенти, и у Панчеву и Нишу, у добром стању, као и да нико од њих тренутно није животно угрожен.

"Једини тренутно у озбиљном стању је пацијент који се налази у Новом Саду. Реч је старијем човеку који има низ других обољења – дијабетес, проблеме са бубрезима. Али радимо све што можемо да њему помогнемо", рекао је Лончар.

До 18 часова у националној референтној лабораторији Института "Торлак" тестиранo je укупно 185 особa којe су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. 

До 8 часова било је потврђено 19 случајева заразе новим коронавирусом.

Кон: Држимо ситуацију под контролом
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је ситуација у вези са коронавирусом у Србији под контролом и да струка за сваки од 24 заражена случаја зна како је настао.

"Овај вирус је ушао код нас и природно је да ће се ширити и преносити. Наш циљ да успоримо преношење за сада је већ доста јасно успостављен. За недељу дана ипак немамо из дана у дан велики скок и пораст новог броја оболелих, мада он постоји, али се одржава на неких шест случајева дневно", рекао је Кон на конференцији за медије у Влади Србије.

Указао је и да не би било добро уколико дође до наглог пораста броја заражених, али је, додао је, због тога битно да се што пре успостави надзор на дневном нивоу над свима који имају обољења слична грипу и тада ће струка, тврди, имати потпуне податке.

"Што се прошле недеље тиче, имамо и даље потпуно мирну ситуацију по питању респираторних инфекција и свих обољења која су налик грипу. Све то даје наду за оптимизам, а мере које су предузете ће несумњиво дати резултате и то ће бити у некој перспективи могуће упоређивати са ситуацијом која се дешавала у Италији и у осталим земљама где је дошло до пораста обољевања", навео је Кон.

Нагласио је и да су правовремене мере сузбијања и социјалног дистанцирања биле потребне, те додао да ће се додатне мере успоставити на време или се можда неће успоставити, у зависности од података.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR