Glas Javnosti

KAKO SE ZAŠTITI OD KOPAČA NOSA I PIPAČA HLEBA? Ni korona ne može protiv morona!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Drže distacu od dva metra, nose masku samo preko usta, kako bi čačkali nos, uđu u samoposlugu u kojoj je pojačana klima, pa obavezno rukama provere svežinu svakog drugog hleba, sve po poropisima i pravilima Kriznog štaba, koji ipak ne može građane da uči kućnom vaspitanju i ličnoj kulturi.

 

Na ovakve pojave u zemlji Srbiji se redovno osvrće na svojoj fejsbuk stanici i blogu i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu dr Zoran Vujčić, koji je nedavno zabeležio svoja zapažanja o borbi Srbije sa pandemijom.

- Ako mi je korona išta pokazala jeste da smo zemlja puna morona. Na svim nivoima i svih profila obrazovanja - piše profesor na svom blogu.

- Dok se ne smiri ova situacija s koronom, ne vredi više pisati. Osećam se poraženo. I dalje ima idiota koji negiraju postojanje virusa, hvataju se za statistike da dokažu kako je sve izmišljotina. Nema svrhe pričati, a više se ni rugati ljudima koji vide 5G antenu u "brnjici". Koji misle da su pametni kada pišu protiv vakcinacije i kada komercijalnog dr Nestorovića uzimaju za uzor. Sve to dovodi obične ljude do konfuzije. Kao i priča o vakcinama. Da li je moguće napraviti vakcinu? Da ako virus suviše ne mutira. I ako ne mutira u proteina koji su mu na površini. Zato vakcine protiv rekombinantnih proteina, baš kao i testovi na njih imaju značajne promašaje. Zato budu negativni testovi. Naime jedan virus može da ima par hiljada epitopa. I taman toliko antitela koja mogu da ga napadnu ili prepoznaju. Izuzetno je komplikovana regulacija imunog odgovora, od reakcije antitela, do reakcija ćelija - tvrdi Vujčić.

On kaže da je vakcina moguća ali i upozorava da zbog količine antigena (i na njima epitopa) mogu da se naprave desetine i desetine vakcina dok se ne pronađe najbolja. Do tada nam ostaje na snazi lokalizacija kretanja, nošenje maske, dezinfekcija hemijska (hlorna, asepsolna, limunska i sl.), dezinfekcija fizička (UV, ozon).

- U našoj sredini i dalje su pipači po prodavnicama, pljuvači i ono vulgarnije po ulicama, neobrazovana i neodgovorna (bahata) populacija u svim generacijama. Bio sam šokiran kada sam video koliko ljudi na ulici spušta unutrašnji deo maske na vrat. Prljavi vrat i zabalavljena maska jesu problem.
Maske po sebi imaju problem. Ako se brzo krećete, osetićete kako teže dišete. Razlog je promena vlažnosti maske (mehaničkog filtera uopšte), jer nabubre vlakna, tako da raste otpor disanju. Ali se ne menja sastav vazduha. Tu se ne skuplja "višak" ugljen dioksida. Ne dolazi do promene saturacije kiseonikom. To je naprosto kao da vam neko stavi šaku preko usta, zatvarajući disanje delimično. Ukoliko je toplije pojačanoj vlažnosti doprinosi i znoj. Zato se maska ne skida na štrokavi vrat.
Naučite da hodate lagano da ne ubrzavate disanje. I tada će maska lepo da funkcioniše - objašnjava profesor.

On upozorava i sa su tržni centri opasni jer "moroni puštaju centralne klime i to pojačano".

Dugo će da vlada korona Dok se ne smiri ova situacija s koronom, ne vredi više pisati. Osećam se poraženo. I dalje ima...

Posted by Zoran Vujčić on Субота, 25. јул 2020.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR