Glas Javnosti

Kako najstariji popunjavaju vreme u svojim stanovima

Vesti
Autor: Glas javnosti

Širom Srbije naši najstariji sugrađani provode vreme tokom vanrednog stanja na različite načine. Većina penzionera se u kući snašla, a mnogi su sada otkrili i neke nove talente

Velikom broju najstarijih u Srbiji zabrana izlaska iz kuće uvedena pre dve nedelje teško je pala. Mnogima je trebalo nekoliko dana da shvate da je najbolje da ovih dana ostanu kod kuće i da zaborave na viđanja sa unucima, šetnje sa prijateljima i šah na Kalemegdanu. Reporteri "Novosti" su razgovarali sa nekima od njih koji su, čini se, dobro osmislili kako da oplemene svoje "vanredno" slobodno vreme.Danka Petrović iz Jagodine višak vremena provodi uz pametan telefon.

Pametni telefon ima godinama, nikada sa njim nije eksperimentisala, ali je zabrana izlaska iz kuće poslednjih dana "naterala" da počne da uživa čak i u video--četu. Ovako penzionerka Danka Petrović iz Jagodine (72) ubija vreme koji provodi u karantinu.
Sada se svakodnevno slatko nasmeje fotografijama sa četa koje joj šalje ćerka Jasmina.
- Ona svake večeri smisli nešto zabavno i ja se smejem do besvesti.
Dankina ćerka kaže da njena majka nikada nije volela da se snima.
- Nekoliko dana sam je molila da uključi kameru, a onda sam uspela da je nagovorim kada sam joj rekla da želim da je nasmejem. Kada je ukapirala kako se koriste efekti, svakodnevno razgovaramo najmanje po sat vremena i neprestano se smejemo. Zato apelujem na decu ostalih penzionera da nađu način da zabave svoje usamljene roditelje koji su u karantinu - savetuje Jasmina.
Danka nije baš osoba koja voli mnogo da šeta, ali joj nedostaje što ne može da zagrli svoje tri ćerke, a nedostaje joj i druženje sa komšinicama. Dovoljno joj je što može da izađe na terasu, a šetnju nadoknadi trakom za trčanje.

Ova penzionerka je i odlična kuvarica, a u ulici je najčuvenija po spremanju popularnih "čorbuljaka" ni od čega.
- Osnovni sastojci svake moje čorbe su šargarepa, paškanat, celer, crni, crveni luk i praziluk. Kada provri, dodam povrće koje imam: kelerabu, tikvice, karfiol, krompir, paradajz, boraniju... Najbitnije je da se povrće ne prekuva. Umesto zaprške na kraju dodam kašiku pavlake. Ako neko voli gušću čorbu, može da doda makarone. Tako nastane fantastično jelo, praktično, ni od čega - otkriva Danka svoj recept. (Z. G.)

UNUCI BRINU O POŠTOVANjU IZOLACIJE
Dara i Grozdimir Blagojević sa Petlovog brda kažu da im uopšte nije dosadno iako ne izlaze iz kuće dve nedelje. Dugo su već u penziji i mnogo vremena provode zajedno. Dara se ne smiruje ni u vreme izolacije i stalno posprema po kući.

- Vreme prođe u spremanju ručka i čitanju knjiga - kaže ova vremešna beogradska penzionerka. - Pošto prelistam novine na tabletu, odigram koju igricu krene i nadmetanje sa suprugom u "Ne ljuti se čoveče".
Unuci Uroš i Filip ih redovno obilaze i "proveravaju" da li krše pravila i izlaze iz kuće. Oboje se slažu da je predsednik doneo pravu odluku da se starijima od 65 zabrani izlazak iz kuće kako se ne bi zarazili. Da frižider bude pun brinu unuci, a Dara ih ponekad i preduhitri i umesi hleb pre nego što se oni ujutru jave da naprave spisak za nabavku.

VREME KRATI UZ ŠTRIKANjE I NOVINE
Marica Mitić (85), domaćica iz Runjana, kod Loznice, kaže da u uslovima vanredne situacije živi stabilno kao da se za njih pripremala. Svakog dana štrika čarape od čiste vune, obavezno, kao i prethodnih nekoliko decenija čita "Večernje novosti", voli knjige, a trenutno uživa u esejima Isidore Sekulić, prati TV emisije, a najviše se raduje "Slagalici".

 Isidora Sekulić je živela sama, ali nije bila usamljena, kod nje je, i u poodmaklim godinama, bilo sve "pod konac" u njenom domazetu, kako je zvala svoj topli dom. Žalila se na glavobolju i slične muke, ali nikad na samoću i dosadu - kaže naša vremešna sagovornica. - Imam sve što mi treba, a što mi zafali donesu mi deca, istog časa kada im kažem, pa mi ne smeta ovo stanje.
Svi koji joj pomognu od bake Marice dobijaju po par vunenih čarapa, čiju je veštinu štrikanja savladala pre gotovo sedam i po decenija. (V. M.)

SREĐUJE STARE USPOMENE
Penzionerku Zoricu Popović iz Beograda nije obeshrabrilo uvođenje vanrednog stanja i nemogućnost da izađe iz kuće. Sada je našla vremena za sve ono za šta ga nikada nije bilo dovoljno.

 Rešila sam da dok traje ova situacija uradim sve ono što odavno odlažem. Počela sam sa sređivanjem starih albuma koji me, dok ih gledam, podsećaju na lepe dane. Na taj način se borim protiv izolacije - kaže nam Zorica. - Dosta vremena provodim i čitajući, a trenutno mi pažnju zaokuplja Čehov i njegove "Priče".


Preporučuje svima da ovo vreme iskoriste i maksimalno se posvete sebi, a kada sve prođe, ponovo ćemo u park sa unucima i druženje sa prijateljima.

SLIKANjE I KAFENISANjE UZ VIDEO-POZIV
Svetlana Dinčić iz beogradskog naselja Kaluđerica je u penziji odnedavno. Tek što je počela da se privikava na nov način života, zadesilo je vanredno stanje i novo prilagođavanje.

- Osim ustaljene rutine kuvanja ručka, počela sam da štrikam kape i džempere. Heklanje je idealna zanimacija čak i za one žene koje nikada nisu držale igle u rukama. Na internetu postoje odlični saveti i objašnjenja za sve što želite da štrikate. Tehniku sam brzo usavršila i kapu ispletem za dva dana - otkriva nam ona.
Nije Svetlana zaboravila ni svoje prijateljice u vreme izolacije i policijskog časa.- Svakog jutra pijemo kafu u svojoj kući sa upaljenim kamerama za video-poziv - otkriva nam savremeni način kafenisanja. - A, sve češće nađem vremena i za slikanje, koje nikada nisam imala dok sam radila.

Izvor:novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR