Glas Javnosti

KAKO JE U JEDNOM DANU IZBRISANA SRPSKA ISTORIJA I NAUKA? Misterija kalendara Svetog Save

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kada u podne 2.biljara (aprila) sunce “pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo leto 7528. po srpskom kalendaru Svetoga Save, koji je bio zvanični kalendar svih srspkih zemalja i crkve do 1881. kada je nestao u jednom danu.

– Tog dana ukosiće se severna i južna energija iu to će najaviti dolazak novog leta – priča protođakon doktor teoloških nauka Ljubomir Ranković.

On objašnjava da su kalendar i simbol za vreme imali samo oni narodi koji su nekad u prošlosti dostigli visok stepšen civilizacije.

- Srpski kalendar Svetoga Save bio je simbolom za vreme svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve, sve do 1881. godine. Međutim, te godine skriveno od srpskog naroda, potpisana je “Tajna konvencija” između Austrougarskog carstva i Srbije. Po nalogu potpisnika “Tajne konvencije” Čedomilja Mijatovića, ministra Srbije, izbrisana je celokupna istorija i nauka srpskog naroda koja se do tada učila u Velikoj školi i sa njom i Srpski kalendar - tvrdo Ranković.

Na osnovu “Tajne konvencije”, naglašava dr Ranković, Srbija se obavezala da će da uvede Julijanski kalendar kao zvanični kalendar Srbije i SPC.

- Međutim, sa ovim se nije saglasio mitropolit Mihailo, pa je ministar crkvenih dela, istoričar Stojan Novaković, proterao mitroplita iz Srbije i ustanovio nezakonitu crkvenu jerarhiju - priča Ranković.

Nekanonska crkvena jerarhija, kako on tvrdi, sprovela je naređenje cara Franje Josifa i Julijanski kalendar je od 28. juna 1881. godine, na Vidovdan, postao državni i kalendar SPC.

- Tako je prvi put u istoriji Svete srpske crkve uveden tuđ kalendar kao zvanični kalendar – poručuje dr Ranković.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR