Glas Javnosti

Kako je Ruska pravoslavna crkva rešila problem obavezne vakcinacije: Roditelji donose odluke!

Vesti
Autor: Glas Javnosti

U poslednje vreme mnogo se spekulisalo o tome da li vakcinacija treba da bude obavezna i šta sa onima koji to ne žele. A očigledan je problem imati čak i stav na ovu temu. Neke poznate i uticajne ličnosti govorile su na ovu temu, jedan od njih je najbolji srpski teniser Novak Đoković, ali su ti stavovi nailazili koliko na podršku toliko i na osudu.

Evo kako je Ruska pravoslavna crkva našla rešenje, pre nešto više od godinu dana, i dala prostora ljudima za, i onima protiv vakcinacije, a čekalo se i da li će se pridružiti Srpska pravoslavna crkva. 

Patrijarhalna komisija (RPC) tada je objavila da smatra da:

1.Roditelji treba da zadrže pravo da donose informisane odluke o zdravlju svoje dece, uključujući preventivne vakcinacije, bez da budu podvrgnuti bilo kakvom pritisku. Progon roditelja zbog upotrebe ovog prava je neprihvatljiv.

2.Roditelji ne bi trebali biti primorani da na bilo koji način navode razloge na kojima se zasnivaju njihovi izbori. Činjenica medicinske intervencije ili njeno odbijanje treba da ostane medicinska tajna zaštićena zakonom.

3.Pravo dece na obrazovanje, uključujući i mogućnost studiranja u obrazovnim ustanovama, ne bi trebalo ograničavati na osnovu toga što su njihovi roditelji odbili provesti preventivnu vakcinaciju, osim pojave masovnih zaraznih bolesti ili neposredne prijetnje epidemije.

4.Roditelji treba da budu u stanju da sami donose odluke, samostalno dobijaju i ocenjuju različite informacije, uključujući i kritične informacije. Ograničavanje distribucije kritičnih informacija koje utiču na prevenciju vakcine neće dovesti do povećanog poverenja roditelja u profesionalce i sistem zdravstvene zaštite. Takvo poverenje će biti olakšano samo iskrenim i otvorenim pružanjem roditelja potpunim, verifikovanim i pouzdanim informacijama, uključujući informacije o rizicima vezanim za vakcinaciju ili specifične vakcinacije.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR