Glas Javnosti

KAKO ĆE AMERIČKI IZBORI UTICATI NA KOSOVO: Albanci čekaju Bajdena, Tramp će slušati i Beograd

Vesti
Autor: Glas javnosti

U jeku borbe za predsedničke izbore, u Sjedinjenim Američkim Državama, pitanje Kosova i Metohije nametnulo se kao tema koja se nije mogla zaobići.

Tako je bivši asistent Baraka Obame Ned Prajs u poruci na Tviteru ocenio da je specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel postigao spektakularan neuspeh po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine, Grenel mu je odgovorio da je Obamina administracija osam godina ignorisala Srbiju i Kosovo.

 Analizirajući ove dešavanja spoljnopolitički komentator  Milan Mišić i član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije Jovan Kovačić, ovaj „tviter rat“ Grenela i Prajsa oko Kosmeta vide kao „samo kap u moru“ koja se našla u izbornoj kampanji - ne misle da je KiM na vrhu liste važnih američkih tema, ali ne spore da se o ovoj temi priča.

Nezavisnost Kosova završetak raspada SFRJ?

Razliku, međutim, prave kada se postavi pitanje šta će biti sa kosovskim dijalogom ako Tramp ostane na vlasti, a šta ako dođe Bajden? Mišić na ovo ima spreman odgovor.

-U slučaju da pobedi Bajden što se tiče Kosova ne verujem da bi to mogao da bude njegov prioritet. Mislim da će on insistirati na onome što je definisala Obamina administracija, a to su dve činjenice  –   da je nezavisnost Kosova završetak raspada SFRJ i da je nezavisno Kosovo bolje rešenje za dugoročniju stabilnost Balkana, od njegovog prinudnog ostajanja u Srbiji, navodi Mišić.

S druge strane, Mišić ne misli da će Tramp, ukoliko pobedi ponovo na izborima, pitanje Kosova staviti u zapećak.

-Logično bi bilo očekivati da Tramp ono što je započeo i završi. To što je započeto, ne može da se tek tako napusti. Moguće je, naravno, da u jednom momentu „digne ruke“ u slučaju da se ne otvori neki put ka raspletu, ali je sve to u domenu spekulacija, napominje on.

Grenel „trn u oku“

Kovačić kaže da je Tramp osvežio američki stav po pitanju KiM jer je, za razliku od ostalih, spreman da čuje i šta ima da kaže Srbija.

-Demokrate nemaju neku posebnu želju to da urade. Grenel je postao demokratama „trn u oku“ jer je vrlo aktivan. Kosovo nije top tema u Americi, a ovo njihovo prepucavanje dve strane koje se bore za vlast i treba gledati samo kao takvo,ističe Kovačić.

 On je, pak, sasvim siguran u to da će Tramp, ako ostane predsednik, nastaviti da se bavi kosovskim pitanjem.

-Očekujem da hoće, jer to pitanje treba rešiti. Kosovo je, ne bih pogrešio ako kažem, viševekovni problem koji ozbiljno ugrožava stabilnost južne Evrope. Postoji određena šansa da se on reši. Ono što je vrlo interesantno je da u ovoj situaciji kada postoji mogućnost da se nešto reši imate sukob na liniji Berlin i američke demokrate sa jedne strane i Trampa sa druge, kaže Kovačić.

Postojeće stanje stvari po volji Demokrata 

On dodaje da demokrate javno Albancima na Kosmetu poručuju da sada ništa ne rade jer, kad dođe Bajden, sve će se vratiti na staro, što im poručuju i Nemci.

-Nemačka se osilila i misli da je dovoljno jaka da se suprostavi Trampu. Tramp, kakav je kao ličnost, ako ponovo dođe na vlast, on će stvar da istera na čistac, ako ništa drugo onda u inat Nemačkoj i demokratama. Ipak je Tramp dovoljno mudar da shvati da je ovaj problem između Beograda i Prištine takav da mora da se reši kako bi ovaj region krenuo napred. Kako će to rešenje izgledati – to je druga stvar. Ali, i jedni i drugi moraju biti ili isto zadovoljni, ili isto nezadovoljni njime, veruje Kovačić.

Sledeće nedelje, u Vašingtonu su zakazani sastanci o KiM. Glavna tema bi trebalo da bude ekonomija, ima naznaka da bi mogli da budu potpisani neki sporazumi, kao i da bi tom potpisivanju prisustvovao i sam američki predsednik Donald Tramp. Bio bi to značajan podsticaj njegovoj kampanji za reizbor.

Bajden kupio internet domen  Trampovog izbornog slogana

Sa druge strane demokratski predsednički kandidat Džo Bajden kupio je internet domen "Održimo Ameriku velikom" (Keep America Great), što je izborni slogan njegovog protivkandidata, aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Keepamericagreat.com, međutim, kako se na sajtu navodi, sadrži pobrojana Trampova obećanja koja su prekršena.

Sajt sadrži nekoliko kategorija poput ekonomije i radnih mesta, imigracije i kovid-19, kao i linkove do "onoga što je Tramp obećao". Drugi linkovi vode do "onoga što se zapravo dogodilo", prenosi CBS Njuz.

Na samom dnu stranice nalazi se Bajden-Harisov logotip i slika na kojoj piše "Bajden platio za predsednika".

Nacionalni sekretar za štampu Trampovog štaba Hogan Gidli rekao je: "Možete da kupite sva imena domena koja želite, ali Džo Bajden ne može nikada da kupi izlaz iz 47 godina neuspeha na funkcijama", navodi CBS Njuz.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR