Glas Javnosti

Otkrivamo šta trebate uraditi ako se bojite grmljavine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovaj strah je jedan od najčešćih u grupi fobija, a imaju ga i deca i odrasli

Oluju niko ne voli, ali u trenucima kada se vetar razduva, nebo zasivi i kiša počne da lije, jedino što ume sasvim da uzruja astrafobičare, jeste grmljavina.

Astrafobija je strah od grmljavine i gromova i poprilično je česta. To je i opravano, jer niko ne voli da sluša kako "puca nebo". Ova fobija ustaljenija je kod dece, ali nije retka ni kod odraslih osoba.

Međutim, postoji način da se rešite ovog straha ili da ga barem smanjite, da biste vi i vaši ukućani lakše podneli paniku i vašeg  "letenja pod ćebe" kada zagrmi.

"Mayoclinic" pozabavio se ovom temom, a stručnjaci su dali nekoliko različitih načina da prevaziđete ovaj strah.

Kako prevazići strah od grmljavine?

"Lek" za vaš strah možete pronaći u nekoliko metoda.

Diskusija

Razgovarajte o olujama i planovima za bezbednost tokom oluja. Na ovaj način, smanjujete anksioznost i na neki način sebe ćete uveriti da ste bezbedni tu gde jeste.


Znanje

Čitanje o olujama, gledanje video snimaka velikih oluja i sticanje razumevanja kako oluje uopšte nastaju, mogu pomoći u samom rezonovanju oluje i vašeg straha. Iako vam se čini kao da je ovo poslednja stvar o kojoj želite slušati kada počne da vas hvata nervoza tokom oluje, vrlo verovatno će vas umiriti i na neki način pomiriti sa ovom sasvim prirodnom pojavom.

Podrška

Nikada ne "kažnjavajte" ili omalovažavajte nekoga zato što se plaši oluje. Ovo je sasvim razumljivo da tražite od nekoga, ako ste vi ti koji se plaše.

Izloženost

Bezbedno stojite napolju na kiši ili bezbedno stojite pored prozora i posmatrate oluju dok se dešava, navode stručnjaci.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR