Glas Javnosti

JEZIV PRIZOR U BERGAMU: Pripremite se, zavirite u gradsku bolnicu FOTO VIDEO

Vesti
Autor: Sky News

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija virusa. Više nema, “nismo znali”. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

U bolnici Papa Ivan XXIII u italijanskom gradu Bergamu u Lombardiji, svaki novi udah mala je pobeda u borbi protiv korona virusa. Odeljenja u ovoj bolnici su pretrpana krevetima, hodnici takođe. Pacijenti na njima drže se za grudi i teškom mukom dišu uz pomoć respiratora. Toliko je kritična situacija, a lekari i medicinske sestre užurbano obilaze pacijente, nastojeći im pomoći koliko god mogu.

Reporteri “Skaj njuza” posetili su bolnicu Papa Ivan XXIII i zanemeli od prizora u borbi protiv opakog virusa COVID-19. U tom ratu osoblje bolnice trenutno gubi.

"Moramo koristiti svaki komadić prostora" otkriva Vana Toninelli, iz odeljenja za medije bolnice, dok objašnjava da tradicionalna podela prostora na čekaonice, hodnike i odeljenja u ovoj ustanovi više ne vredi.

Kroz plastične zaštitne mehuriće koji se nadvijaju nad glavama većine bolesnih, osoblje se bori da komunicira sa pacijentima, novi pacijenti stalno pristižu i situacija samo što nije izmakla kontroli. U grupama se okupljaju oko najnovijih pacijenata. Pričvršćivanje monitora, kapaljki i najvažnije respiratora. Bez njih pacijenti jednostavno ne mogu preživeti. Broj zaraženih virusom kojima treba bolničko lečenje na severu Italije toliko je veliki da se bolnice s tim teško nose, a loša situacija sa severa lako se može preslikati na ostatak države.

Šef hitne pomoći dr Roberto Kosentini kaže da nikada nisu videli nešto slično, a on i njegovo osoblje upozoravaju druge zemlje, posebno Veliku Britaniju, da će to uskoro videti.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivne nege. Tamo se leče pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika poprilično im je loša, ali u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mesta. Da su bilo gde drugo na svetu, bili bi na intenzivnoj. Da bi ih u bolnicu Papa Ivan XXIII primili u intenzivnu moraju biti na ivici smrti. Nije dovoljno što su "samo" jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na severu Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

Bergamo je pozvao novinare “Skaj njuza” kako bi svi što jasnije videli šta se dešava u Italiji i jer žele da pošalju svima jednostavnu poruku: „Pripremi se“.

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR