Glas Javnosti

Јавио се полицијски доушник и лажни сведок Тужилаштва Црне Горе: Ахмо Хајдарпашић вређа православне вернике

Vesti
Autor: in4s.net/foto: in4s.net

Како се политика мржње према српском националном корпусу и представницима српског народа и Српске православне цркве (СПЦ) одражава на обичне људе задојене националном, етничком и верском мржњом и нетолеранцијом и како је само мало потребно поједине примитивце

Иако смо навикли да се, као критичари Српске православне цркве и њене мисије у Црној Гори, појављују поједине личности из јавног, политичког и културног живота чије се експонирање донекле и очекује, овог пута такву идеологију и манир слиједи, Ахмо Хајдарпашић, који је лажно сведочио у случају пуковника Радована Алексића, чије смо ставове препуне говора мржње пронашли на Фејсбуку. Као и увек, срећемо пажњу на такве појаве, и чинимо све да оне не буду у овој мери учестале.

Како се политика мржње према српском националном корпусу и представницима српског народа и Српске православне цркве (СПЦ) одражава на обичне људе задојене националном, етничком и верском мржњом и нетолеранцијом и како је само мало потребно поједине примитивце, које ми из пристојности најчешће називамо екстремистима, подстаћи на акцију и искористити за било какав прљав и нечастан посао, најбоље говори примјер Хајдарпашића, особе оптерећене шовинизмом и врло активне на друштвеним мрежама.
Са Хајдарпашићевог профила се види да је он држављанин Црне Горе и Швајцарске, рођен у селу Ивање код Бијелог Поља, са пребивалиштем у Швајцарској и повременим боравцима у Сарајеву, Бару и Тивту.

Скривајући свој пуни идентитет, очито има склоност да на друштвеним мрежама саопштава екстремистичке ставове, вређа Србију и њене представнике, вређа Републику Српску, називајући је „шумским и геноцидним ентитетом“ дајући чак врло увредљиве коментаре на рачун СПЦ и то ради, по свој прилици један дужи временски период.

Хајдарпашићу све то није довољно, већ је узео себи за право да брутално вређа верска осећања православних вјерника у Црној Гори и што је најстрашније вређа и Светог Василија Острошког, нашу највећу светињу.

 Упечатљиве су његове објаве на ФБ профилу још из децембра 2019. године у којој отворено износи најпримитивније увреде на рачун православних вјерника, називајући Световасилијевски сабор у Никшићу „парадом моштију“ док је за Свете мошти Светог Василија рекао да „тај леш не би требало дуго држати да се не узчује“. Такође, литију верног народа у његовом Бијелом Пољу је назвао „гамадима злочиначким’.

Хајдарпашићев случај је, на сву срећу, један од ретких јер огромна већина наше браће исламске вероисповести не мисли и не понаша се као он, о чему сведочи и све већи број Бошњака на литијама широм Црне Горе.

Поставља се питање – зашто у овим и сличним случајевима нико не реагује на говор у коме се у негативном и увредљивом контексту помиње Свети Василије Острошки, наша Црква и наша православна вера. Зашто надлежни органи не реагују на овакве и сличне иступе и када ће постати јасно да се оваквим иступима вређају верска осећања свих православних верника.

Посебно је то важно јер долази од човека исламске вероисповести. Хајдарпашић је као појединац потпуно небитан, у питању је очито духом сиромашан човјек, који вријеђа Светог Василија Острошког а тиме и верска осећања православног народа у Црној Гори. Међутим, опасно је ако он поступа по налозима неке структуре, утицајног појединца, можда службе или интересне групе у Црној Гори или ван ње.

Ко је уствари Ахмо Хајдарпашић?
Шира јавност је за њега чула 2016. године када је у познатом монтираном кривичном поступку који се води против пуковника Радована Алексића дао лажну изјаву како је он особа на видео снимку која је пуцала у полицијског инспектора Предрага Шуковића.

Иако та његова изјава, која се заснива само на личној процени, са становишта доказа, ништа не значи јер није очевидац, тужилац Жељко Томковић и његова шефица Весна Јовићевић му дају могућност да буде саслушан као сведок и тако шири своје лажи и подметања што је апсурд.

Вођењем монтираног поступка против пуковника Алексића по налогу појединаца из државног врха, тужиоци Томковић и Јовићевић су себе и људски и професионално срозали, а ангажовањем Хајдарпашића да појачају монтажу су се потпуно изједначили са њим. И не само то, изгледа да је Хајдарпашићева прљава работа добро новчано награђена али се то вјешто прикрива.

Сазнајемо да је пуковник Радован Алексић потпуно игнорисао његово појављивање и није се ни појавио када је саслушање реализовано, иако има право на то. Наш портал је незванично дознао да пуковник Алексић има чврсте доказе да су Ахма Хајдарпашића претходно припремили и инструисали црногорски службеници како би одиграо тај прљави и нечастан посао за рачун интересних група из врха црногорске власти који се обрачунавају са овим југословенским и српским пуковником.

Хајдарпашић је заправо употребљен само да се, на основу његове лажне и од стране овлашћених лица дириговање изјаве Алексић и Шуковић доведу у какву-такву везу тако нађу неку копчу од које би почео овај монтирани процес незаблежен у полицијско-тужилачкој пракси. Опште је познато да се Алексић и Шуковић међусобно уопште не познају.

Сазнајемо да је Ахмо Хајдарпашић раније био под надзором служби безбедности, да је хапшен, да је његово деловање интересантно по више основа, да је имао специфичну каријеру пре, али и након хапшења, да се доводи у везу са многим кривичним делима и још много тога.

Његов досије се чува у Републици Србији.

Поставља се питање зашто црногорске службе безбједности и надлежни органи праве противзаконите аранжмане са проблематичним лицима, која у крајњем компромитују и њих саме.
Осим тога, зашто се нико не потруди, првенствено у Тужилаштву, да реагује и предузме законом предвиђене мјере на овакве и сличне иступе појединаца, када се, на било који начин, вређају православни верници а посебно од припадника других вероисповести, што је знатно осетљивије у друштвима какво је црногорско..

Подсећамо Тужилаштво и све надлежне да се под говором мржње подразумијева свака комуникација којом се омаловазава појединац или група на основу расне, националне, вјерске или неке друге припадности.

Не само што у Црној Гори нико не реагује, већ се у последње вријеме свесно ради на јасном подстицању агресивног понашања у медијима и на интернету према свим носиоцима српске националне идеологије и православне вероисповести.

Такво стање не доприноси развоју слободе изражавања и укупне медјунационалне и вјерске толеранције у Црној Гори. Напротив, понашањем и односом политичке елите у Црној Гори према СПЦ се отвара простор за тоталитарне идеје и отворено непријатељство према српском народу.

Поједини представници извршне власти, попут премијера Марковића, министра Бошковића, генерала Дакића и других, који шире приче о хибридним ратовањима и угрожености државе, би морали макар прокоментарисати ове активности Ахма Хајдарпашића и дати одговор на питање како се све то уклапа у њихове тврдње да иза свега стоји агресивни српски национализам и држава Србија. О случају пуковника Радована Алексића се пак не морају изјашњавати јер је то, сви знамо, за њих једно претешко питање.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR