Glas Javnosti

Јасеновац судбински спојио Србе и Јевреје

Vesti
Autor: Блиц

Поносни смо на истроријско пријатељство са јеврејским народом, поручио је синоћ председник Србије Александар Вучић на Конгресу АИПАЦ у Вашингтону и најавио отварање званичног дипломатског представништва наше земље у Јерусалиму

 

 

Председник је то рекао на Конференцији Америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ), на којој га је председник те најутицајније лобистичке организације, Беци Бернс Корн, представио као првог шефа државе са Балкана који учествују на скупу АИПАЦ, што су учесници поздравили аплаузом стојећи.

Председник је поздравио учесника на енгелском и хебрејском.

- Имамо веома комплексну ситуацију у региону. Разумите све проблеме са којима се суочавамо, али желим да кажем да покушавамо да нађемо најбољи начин да учинимо нешто званично у Јерусалиму и отворићемо веома брзо не само представништво ПКС, већ и државну канцеларију са званичном српском заставом. То је исто наш начин да покажемо поштовање према Јеврејима - подвукао је Вучић на конференцији АИПАЦ.
Истакао је да је поносан да може рећи да су Срби и Србија одувек били у тако добрим односима са Јеврејима да не може ништа додати томе. Он је рекао да су Срби и Јевреји делили судбину у Јасеновцу током Другог светског рата.

- Волимо Јевреје и радићемо на даљем унапређењу односа - поручио је Вучић
Председник АИПАЦ Корн је рекао да је Вучић допринео драматичном побољшању односа са Израелом током свог мандата, као и да је Србија имала веома специјалну улогу у историји јеврејског народа и ционистичке историје.

Подсетио је да су родитељи Теодора Херцела рођени у Београду, а и да је Србија била прва влада која је подржава Балфорову декларацију.
Вучић је подсетио да је децембра 1917. званични представник Србије Миленко Веснић, не само подржао Балфорову деклерацију, већ и рекао да Јевреји немају само право на формиране државе, већ и да треба да се зове Израел.

- Он је то учинио у најтежем тренутку по Србију - казао је он.

Такође је указао да је поносан што је пре две године са председником Израела Рувеном Ривлином, када је посетио Србију, могао да отвори улицу у Београду по имену Теодора Херцела.

Србија, Израел и САД могу много тога да постигну ако сарађују

Вучић је синоћ поручио да му је била част да говори на конференцији Америчко-израелског савета за јавне послове у Вашингтону, оценивши да Србија, Израел и САД могу много тога да постигну ако сарађују и ако се удруженим снагама заложе за заједничке интересе.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR