Glas Javnosti

Italijanski poslanici se interesuju za progon SPC u Crnoj Gori: Pisali su ministarstvu spoljnih poslova povodom ovog događaja!

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Grupa poslanika italijanskog parlamenta uputila je 6. jula pismo Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje ove države sa pitanjem "Šta će Vlada preduzeti kako bi vlasti u Crnoj Gori smanjile tenzije verskog karaktera?"

Poslanici koji su uputili pismo su: Vito Komenčini, Bili Simone, Di San Martin Lorencato di Ivrea Luis Roberto, Formenti Paolo, Grimoldi Paolo, Piki Guljelmo, Ribola Alberto i Zofili Jugenio.

Oni u svom pismu daju obrazloženje o dešavanjima u Nikšiću 12. maja, kada je nakon litije i verskog obreda koji je služila Srpska pravoslavna crkva, a u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vernika.

Na osnovu navodnog nepoštovanja mera zdravstvene zaštite zbog širenja korona virusa, policija Crne Gore uhapsila je osam srpskih pravoslavnih sveštenika, što je rezultiralo protestima i demonstracijama vernika, u kojima su 13. maja blokirali pristup regionalnom putu na severu zemlje;

Oni navode da su 13. maja patrijarh SPC Irinej i predsednik Republike Srbije izdali zajedničku izjavu izražavajući nadu da neće doći do daljih tenzija zbog novih restriktivnih mera koje su crnogorske vlasti usvojile usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti 27. decembra 2019. godine.

Srpski patrijarh Irinej je takođe hapšenje osmorice sveštenika nazvao dokazom „progona“ SPC koju će izvršiti crnogorske vlasti, dok je predsednik Srbije zatražio puštanje sveštenika nadajući se deeskalaciji napetosti.

Na kraju, italijanski poslanici zaključuju pitanjem svome Ministarstvu spoljnih poslova – koje inicijative Vlada Italije smatra prikladnim da preduzme kako bi ohrabrile vlasti Crne Gore da usvoje mere deeskalacije i time smanje tenzije verskog karaktera u zemlji, izbegavajući i mere koje ograničavaju slobodu srpskih pravoslavnih sveštenika i učešća države u zabrani prema nekim verskim grupama.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR