Glas Javnosti

MITIĆEVA RUPA SPOTICANJA: PARK ILI GRADILIŠTE? Da li će grad slušati građane, investitore ili… (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas Javnosti

U centru Beograda, na Slaviji, na mestu poznatom kao Mitićeva rupa, gde se nalazi park, jedini na trgu, sa igralištem za decu, gradska vlast planira izgradnju objekta površine više hiljada kvadratnih metara. Reagovali su građani i njihova udruženja, zahtevajući da na tom mestu ostane zelena površina.

Razumem zašto se građani plaše, jer su videli da nijedna ranija njihova primedba nije uvažena, kaže u razgovoru za “Glas javnosti” arhitekta Marin Krešić. Zalaže se za to da se, kako ističe, prvo pitaju građani, potom struka, pa tek onda politika. Dodaje da se, nažalost, dešava suprotno i da “beogradski urbanisti grade ono što im se kaže, a ne ono što bi trebalo”.

-Beogradski urbanizam je mnogo godina unazad postao poligon za zamisli investitora, a ne za umetnost građenja gradova, čime je Beograd vladao u svoje vreme. Pravi pristup razrešenju ove konfliktne situacije na Slaviji bio bi da se prvo raspiše konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje, pa da se onda na osnovu izabrane najbolje varijante radi plan. I da kvalifikovani žiri, a ne političari, odlučuje o tome šta je najbolje rešenje – kaže Krešić.

Plan koji se odnosi na gradnju na pomenutoj parkovskoj površini Sekretarijat za urbanizam Grada Beograda stavio je na rani javni uvid, a primedbe i mišljenja mogu se dostaviti do 29. marta.

Šta bi bilo najbolje arhitektonsko rešenje za Mitićevu rupu? Da li postoje rešenja koja mogu da pomire i gradnju i park? Zašto smatra da je Slavija “teška razvalina bez ikakve kompozicije, sa mnogo grešaka”? Da li vlast falsifikuje javne rasprave? Kako građani mogu da se izbore za to da se uvažava njihovo mišljenje? To su neke od tema razgovora sa arhitektom Krešićem koji možete pogledati u priloženom videu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR