Glas Javnosti

Indonezija traži od Holandije da joj vrati dijamant

Vesti
Autor: Glas javnosti

Indonezija zahteva da joj Holandija vrati veliki 36-karatni dijamant koji potiče sa ostrva Borneo, a nalazi se u Rajksmuzeumu u Amsterdamu.

Posle gušenja pobune koja je 1859. godine u indonežanskom sultanatu Bandžarmasin izbila protiv holandskih kolonijalnih vlasti, dijamant je odnet u Holandiju radi prodaje, ili da bude predat tadašnjem kralju Vilemu III, koji ga, međutim, nije želeo jer bi njegova obrada - sečenje i brušenje - bila preskupa, pa je taj dragi kamen, poznat i kao "ružni, prljavi dijamant", završio u muzeju.

Indonezija je stekla nezavisnost od Holandije 1945. godine, a sultanat Bandžarmasin, koji je obnovljen 2010. godine, danas traži da ovaj dijamant, ali i drugi umetnički predmeti o kojima tačna evidencija ne postoji, budu vraćeni u zemlju porekla.

Tokom ovogodišnje istorijske posete Indoneziji, holandski kralj Vilem-Aleksander izvinio se zbog "preteranog nasilja" nekadašnjih holandskih kolonijalnih vlasti tokom 350 godina duge okupacije Indonezije, a u tu zemlju je vraćeno na hiljade umetničkih predmeta, ali ne i dijamant o kojem je reč.

Dijamant je u muzeju zaveden kao "ratni plen", a odluka o mogućoj restituciji je u nadležnosti holandske vlade, navodi BBC.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR