Glas Javnosti

I supruga doktora-heroja Lazića pozitivna na koronu

Vesti
Autor: Глас јавности

Ana Lazić, supruga doktora Miodraga Lazića čija je smrt od posledica korona virusa potresla ceo region, takođe je pozitivna na koronu.

Kako je medijima potvrđeno u" u KC Niš, ona se nalazi u ovoj bolnici, nije na respiratoru, a danas su joj nalazi bolji nego juče.

Srbiju ali i Republiku Srpsku potresla je vest da je juče u od korona virusa preminuo čuveni niški hirurg i direktor Urgentnog centra u tom gradu dr Miodrag Lazić.

 Njegova supruga Ana, danas se emotivno oprostila od njega:

- Ljubavi, otišao si i sa sobom si odneo i deo mene i vazduh oko mene. Budi srećan sa Kalijem, Spajkijem, Pinkijem i čekajte me, brzo ću ja, kao što ste me čekali kada uveče dolazim sa posla. Tvoja Anči, kota 176 koju si osvojio - u potpisu supruga Ana Lazić, objavljeno je u čitulji u dnevnoj štampi.

Miodrag Lazić, rođen je u Zemunu, 31. maja 1955. godine. Bio je srpski primarijus, hirurg i književnik. Bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Кrajini (juni 1991 — juli 1992) i Republici Srpskoj (sep. 1992 — feb. 1996), za šta ga je Patrijarh srpski Pavle odlikovao ordenom Svetog Save.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo „Dnevnik ratnog hirurga (Кnin 1991 — Srpsko Sarajevo 1995). I njegov otac bio je oficir JNA, i tokom službe dobija prekomandu za Niš.

U Nišu dr Lazić završava gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini. Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, paprelazi na Hiruršku kliniku Кliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. do 1996. je radio kao ratni hirurg dobrovoljac.

Vest da je preminio dr Miodrag Lazić, rastužila je sve koji su ga poznavali. Uz porodicu i bliske prijatelje, za njim danas tuguju kolege, pacijenti, poznanici i svi kojima je spasio život, a spasio je mnoge.

Kolege pričaju da nije izlazio iz sale dok ne “oživi” pacijenta. Ratni hirurg i borac, danas je, na žalost, izgubio bitku. Preminuo je od posledica korona virusa.

 - Na žalost danas smo izgubili našeg Lazu, otišao je jedan od najboljih. Svi smo potrešeni, sve nas boli ovaj gubitak, ne želimo to da prihvatimo - kaže za “Blic” jedan od Lazićevih kolega.

Pre tačno godinu dana dr Miodrag Lazić pričao je za medije o svom iskustvu u ratu, i prisećao se bombardovanja Niša, kada je u jednom trenutku bilo potrebno 15 operacionih sala.

- Sećam se tog strašnog dana, kada je u jednom naletu u Klinički centar stigao veliki broj teško povređenih, kada je trebalo u istom momentu 15 operacionih sala, a mi to nismo imali. Dovozili su ranjenike, sa otkinutim rukama, teško povređene, zbrinjavali smo ih kako smo znali i umeli, na hodniku, u sobi, u sali, gde god, pričao je za „Blic“, Dr Lazić, koji je za vreme bombardovanja 1999. predvodio jednu od dve hiruške ekipe, kao lekar sa već četiri godine ratnog iskustva na teritoriji Bosne i Hercegovine.

- Za mene je to bio rat u nastavcima, jer sam u periodu od 1992. do 1996. godine vodio srpsku bolnicu u Sarajevu i znao sam šta nas čeka. Tako da kada sam čuo prve priče o bombardovanju krenuo sam sa pripremama, iako nisam mogao da verujem da će se to zaista desiti. Sećam se kada sam rekao da na spratovima donesemo burad sa vodom, oni su me gledali u čudu, kao „šta priča ovaj čovek?“. Jer nisu znali kako to izgleda, na žalost, ja jesam, i tako smo krenuli od običnih stvari - bile su reči čuvenog našeg hirurta, doktora Lazić.

Dr Lazić, uvek je bio spreman da za pacijenta učini sve, nikada tokom svog radnog veka nije štedeo sebe, niti strahovao.

Kolege kažu da se ničega nije bojao, te su oni koji su radili sa njim uvek bili sigurni jer je “on tu”.

- Mi lekari kad god treba moramo da radimo sve što je u našoj moći, da dežurmo i po ceo dan i noć, da pomažemo, lečimo. Naša misija je da spašavamo ljudske živote, kakve god da su okolnosti, mi smo uvek u prvim redovima, ispričao je pre godinu dana dr Lazić prisećajući se bombardovanja.

Od Lazića se na društvenim režama opraštaju kolege, prijatelji, pacijenti. Svi imaju samo reči hvale i zahvalnosti.

I Repbliku Srpsku pogodila je vest o smrti čuvenog niškog lekara, brojne kolege i zvaničnici ga se sećaju i tuguju zbog odlaska ovog vrhunskog hirurga.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR