Glas Javnosti

SKANDAL! Zabranjuje se dinar tamo gde je nastao

Društvo
Autor: Glas javnosti

Međutim, nedavna otkrića arheologa-numizmatičara Raška Ramadanskog iz Gradskog muzeja u Bečeju iznela su na videlo da je prvi srpski kovani novac možda nastao već u 11. veku

Istraživanje o prvom kovanom srpskom novcu otkriva da je istorija srpskog novčarstva bogatija i starija nego što se to do sada pretpostavljalo. Tradicionalno, verovalo se da je prvi srpski kovan novac nastao u vreme vladavine kralja Stefana Radoslava u 13. veku, tokom kratkog perioda njegove vladavine od 1228. do 1233. godine. Ovaj novac, kovan u bakru i srebru, imao je različite motive, uključujući svetog cara Konstantina i kralja Stefana Radoslava, kao i Bogorodicu koja blagosilja kralja. Većina ovih kovanica proizvedena je u Solunu, u kovnici Teodora Anđela, Radoslava tasta.

Međutim, nedavna otkrića arheologa-numizmatičara Raška Ramadanskog iz Gradskog muzeja u Bečeju iznela su na videlo da je prvi srpski kovani novac možda nastao već u 11. veku, što je dva veka ranije od prethodno prihvaćenih datuma. Ovo otkriće temelji se na analizi bakarnih srednjovekovnih novčića sa vizantijskim stilskim karakteristikama, pronađenih na aukciji u londonskoj kući Roma Numismatics Ltd. Ovi novčići imaju natpis na latinskom sa imenom emitenta Vladimir, što upućuje na to da bi mogli pripadati srpskom vladaru iz ranog 11. veka, knezu ili kralju Jovanu Vladimiru, koji je upravljao Dukljom.


Ovo otkriće ne samo da menja razumevanje početaka srpskog novčarstva već i ukazuje na mogućnost da je knez Jovan Vladimir, prvi srpski svetac u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, možda bio taj koji je kovao prve srpske novčiće. Ovaj novac, ukoliko se dodatno potkrepi novim nalazima, ne samo da će predstavljati prvi novac nekog srpskog i južno-slovenskog vladara uopšte, već će takođe biti značajan za celokupnu istoriju južnoslovenskog novčarstva.

Najnovija istraživanja pokazala su da je dinar prvi put kovan 1214 godine. u mestu Novo Brdo koje se nalazi na prostoru Kosove i Metohije. Valuta se zabranjuje na tom mestu i pokušavaju da je izbace iz upotrebe onde odakle je nastala.


Foto: Glas javnosti


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR