Glas Javnosti

PRVA POSETA SRBIJI : Plenković će posetiti našu zemlju, da li će doći i do susreta sa Vučićem?

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković posetiće idućeg petka Srbiju, piše danas zagrebački Jutarnji list, najavljujući njegov sastanak s premijerkom Anom Brnabić, ali uz ocenu da je neizvesno hoće li se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zagrebački list ističe da je Srbija zemlja s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i nerešenih problema i jedina susedna država koju Plenković nije posetio od početka svog premijerskog mandata.


Premijer Hrvatske će 23. juna, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, u Subotici prisustvovati otvaranju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju finansirala Vlada Hrvatske.

Iako hrvatski premijer u Srbiju formalno dolazi na poziv predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasne Vojnić i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministra za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova, centralni politički događaj Plenkovićeve posete biće susret s premijerkom Anom Brnabić.

To će zapravo biti uzvratni susret, nakon što su održali sastanak krajem aprila, kada je Brnabić u zagrebu prisustvovala Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

„Glavne teme razgovora biće slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali prilikom njene posete Zagrebu. Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obe zemlje, privredna, ekonomska i saobraćajna saradnja dveju zemalja, a jedna od tema razgovora biće, naravno, i evropski put Srbije“, rekao je neimenovani sagovornik Jutarnjeg lista iz Vlade Hrvatske.

Jutarnji list istovremeno postavlja pitanje da li će se Plenković sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće, stavljajući tu dilemu u kontekst predpristupnih pregovora Beograda i Brisela za članstvo Srbije u EU.

Imajući u vidu i „značajno narušavanje odnosa koje je između EU i Srbije nastupilo nakon ruske invazije na Ukrajinu zato što Beograd nije sledio politiku Unije prema Moskvi, postavlja se pitanje hoće li Plenković u Srbiji nastupati (i) u ulozi svojevrsnog izaslanika Unije te hoće li se osim s Brnabić susresti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?“.

„O čemu će se konkretno razgovarati vezano uz temu europskog puta Srbije zasad vam ne možemo otkriti. Isto tako vam ne mogu reći hoće li doći i do susreta Plenkovića s predsednikom Aleksandrom Vučićem“, rekao je izvor iz Banskih dvora.

Glas javnosti/J01H

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR