Glas Javnosti

ŽRTVE RATA DVA NAJVEĆA KLANA: Ovo su sve LIKVIDACIJE u SRPSKOM I CRNOGORSKOM podzemlju u 2020. godini!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Godina iza nas je po mnogo čemu teška, što zbog bolesti, prirodnih nepogoda, udaljenosti ljudi, tako i zbog mnogih gubitaka koja su zadesila stanovništvo širom planete. Kada je reč o podzemlju, tu je takođe bilo dosta turbulencija i ubistava tokom 2020. godine, a mi smo pripremili podsetnik na posledice rata dva najveća klana- škaljarskog i kavačkog.

Godinama već bukti rat između škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana, koji je počeo 2014. zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji, vrednog oko 15 miliona evra. Ni prethodna godina nije izuzetak kada se radi o likvidacijama i pokušajim atentata na članove ovih kriminalnih grupa.

Ubistvo Dedovića i Stamatovića

U  restoranu u Atini 19. januara 2020. godine su ubijene vođe crnogorskog škaljarskog kriminalnog klana Stamatović Stevan (43) i Dedović Igor (43). Prema prvim informacijama, četiri počinioca sa kapuljačama upala su u kafanu i pucali su iz automatske puške u poseban sto za kojim je bilo 10 ljudi.

Prema informacijama policije, Igor Dedović je nakon hapšenja takozvanog "Eskobara Balkana" Jovana Vukotića, u septembru 2018. u Turskoj, postao apsolutni vođa škaljaskog klana.

Za Igorom Dedovićem (43), koji je sa braćom Vukotić označen kao vođa škaljarskog klana, bila je raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića bliskih kavačkom klanu krajem marta 2016. u Kotoru.

Foto: MUP

Za Stevanom Stamatovićem u julu 2017. godine bila je raspisana poternica, zbog sumnje da je oformio kriminalnu grupu koja je pokušala da ubije Radoicu Zekovića krajem maja iste godine.

Njemu je, potom, suđeno u odsustvu, kao orgaizatoru petočlane kriminalne grupe. Naime, zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, na optuženičkoj klupi su se napšli Milan Lješnjak, Podgoričanin Đorđije Božović (27) i Beranci Dejan Deletić (25), Aleksandar Bojović (24) i Stefan Balević (25).

Ubistvo Hadžića i Kožara

Žrtve na grčkom ostrvu Krf su Alan Kožar (43), vođa barske kriminalne grupe i Damir Hadžić (46), Užičanin, obojica bliska “škaljarcima” i kriminalnoj grupi “zemuncima”, za kojima se tragalo zbog planiranja likvidacije, odnosno ubistva.

Ista grupa ljudi, najverovatnije je odgovorna i za likvidaciju u Atini, ali i ovu na Krfu.

-Način na koji je izvršena likvidacija, automatske puške, više oružja… Sve upućuje na to da je u pitanju uigran tim, koji funkcioniše kao vojna jedinica. U Atini je na snimku viđen jedan od napadača kako ne puca, već samo vodi akciju, dok trojica drugih rešetaju Dedovića i Stamatovića-, rekli su tada iz policije.

Iz policije su novinarima saopštili da su, po svemu sudeći, počinioci dvostrukog ubistva detaljno poznavali kretanje žrtava, odnosno da su ih izvestan period pratili, te da su precizno planirali njihovu likvidaciju.

Alan Kožar za koga su crnogorski mediji preneli da je ubijen u Grčkoj bio je čovek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića.

Foto: Youtube/Printscreen

 Za Kožarom je pre dve godine raspisana crvena poternica, a prethodno, 12. decembra 2017. godine Osnovni sud u Baru ukinuo za njim poternicu nakon što je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila komandira Interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića.

Damir Hadžić bio je na crvenoj Interpolovoj poternici, zbog ubistva visokopozicioniranog pripadnika Kavačkog klana, Davorina Baltića u Beogradu početkom 2018. godine, navodi su medija.

Poreklom iz Užica, gde ima svoju organizovanu kriminalnu grupu i jako uporište, Damir je poznat po seriji visokorizičnih filmskih razbojništava skupocenih radnji, juvelirnica i zlatara po Evropi (Pink Panteri).

Likvidacijom na Krfu zadat je više nego ozbiljan udarac već uzdrmanom “škaljarskom klanu”, koji je samo ove godine pretrpeo ozbiljne gubitne ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Egzekutori iz Atine nisu uhašpeni, a sa druge strane, Zvicer je preživeo ranjavanje u Kijevu, a napadačima su stavljene “lisice na ruke” samo nekoliko sati nakon što su pucali u njega.

Sve to može ukazati da šefovi “kavčana” mnogo bolje planiraju eliminacije protivnika, imaju bolju logistiku, pucače. Deluje kao da “kavčani” ubistva ljudi bliskih neprijatelju, organizuju smišljeno, hladne glave, dok su pojedine akcije “škaljaraca” izvedene brzopotezno, bez ozbiljne logističke podrške, što je dovelo da hapšenja pucala koje su angažovali.

Ubistvo u Španiji- Miloš Peruničić

U Španiji je mesec i po dana pre likvidacije na Krfu, ubijen Miloš Peruničić, član škaljarkog klana, odnosno barske grupe Alana Kožara.

Peruničić je ubijen 2. juna nedaleko od centra Marbelje dok je šetao, a naočigled mnogobrojnih svedoka, prišao mu je muškarac obučen u mornarsko odelo i ispalio nekoliko hitaca u njega.

Strahinja Stojanović- atentat na Novom Beogradu

U ulici Omladinskih brigada, 09. semptembra se dogodila eksplozija u kojoj je džip odleteo u vazduh. Kako je Glas javnosti pisao tada, u džipu je bio Strahinja Stojanović sa devojkom. On je nakon što je prevezen u bolnicu preminuo, a njegova devojka je zadobila lakše telesne povrede,

Međutim, to nije bio prvi pokušaj likvidacije Stojanovića. Radnije je javnosti postao poznat nakon tragičnog događaja u avgustu 2018. godine, kada je u zemunskom naselju Galenika eksplodirao automobil marke "audi" u kom je, u trenutku detonacije, bila bivša misica iz Španije Olat Bilbao Gonzales, njegova devojka.

On je hapšen nekoliko puta zbog teških krivičnih dela, a osuđivan je zbog prinude i oružja.

Bio je i u veoma prijateljskom odnosu sa Milošem Delibašićem koji je iz automobila u pokretu likvidiran 2017 godine u Budvi.

Pričalo se da je Strahinja u aprilu 2013. na Galenici ranio kuma, Miloša Vidakovića. Kao razlog se navodi Vidakovićeva žena. Ono što je zanimljivo da Vidaković nije želeo ništa da otkrije policiji iako je znao ko ga je povredio.

Sumnjalo se da je baš Stojanović naručio ubistvo svog kuma Vidakovića, koje se dogodilo pred 500 svedoka u Budvi 2013.

Ubistva u Crnoj Gori

Sredinom februara, u Herceg Novom je ubijen Šćepan Roganović, navodni član kavačkog klana. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Krsto Vujić, koga povezuju sa škaljarskim klanom, odnosno sa barskom grupom pokojnog Alana Kožara. Pored njega, na optuženičkoj klupi će se naći i Dino Ibrahimović, Miloš Komar, Igor glavaša i Mila Bajramovića, koji je označen kao egzekutor.

Tužilaštvo je obezbedilo i svedoka saradnika, Miloša Đuričkovića, koji je nakon hapšenja priznao da je pomogao ubici nakon zločina.

U razmaku od desetak dana na Cetinju su se dogodile još dve pucnjave, u kojima je 17. februara nastradao Andrija Gazivoda, a deset dana kasnije Petar Muhadinović Pero. Da li su ova dva ubistva povezana sa ratom dva klana, upitno je. Naime, šef cetinjske policije Igor Popović izjavio je sredinom marta da su ubistva Gazivode i Muhadinovića posledica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, ali ga je dan kasnije demantovao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Ipak, reagovao je i šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković, koji je kazao da veruje Popoviću i da operativna saznanja govore da se radi o posledici sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

Podgoričanin Đorđije Božović ubijen je, a njegov prijatelj Aleksandar Keković Arkan (29) teško je ranjen, u eksploziji koja se početkom marta dogodila u Podgorici. Istraga o tome kako je došlo do eksplozije, i da li je eventualno Keković greškom aktivirao eksploziv koji su prevozili, još uvek nije razjašnjeno.

Četiri meseca trajalo je zatišje u ratu dva klana, a onda je sredinom jula ubijen Saša Klikovac, član zagoričke grupe bliske kavačkom klanu. Klikovac je ubijen ispred porodičnog restorana “Kod Crnogorca” u mestu Cijevna u Crnoj Gori. Napadač je prišao automobilu u kojem je bio Klikovac i u njega ispalio više hitaca, od kojih je ubrzo preminuo.

Foto: Youtube/Printscreen

Za ubistvo je, prema dokazima tužilaštva, osumnjičen Miloš Marković, kao direktni izvršilac, Marko Šuković kao vozač, a policija traga i za Predragom Vukadinoviće, zbog sumnje da je član iste kriminalne grupe. Osim njih, sumnju da je pomogao da se ubije Klikovac, bačena je i na Ivana Milačića, čiji je navodni zadatak bio da prati i osmatra kretanje članova suprotnog klana, pisala je Nova.rs.

Kraj godine- još TRI UBISTVA

Aleksandar Šarac

U sačekuši u garaži TC Ušće 17. oktobra je  upucan  Aleksandar Šarac (35) koji je već bio dva puta bio na meti ubica. On je od ranije poznat policiji kao jedan od članova kriminalne grupe ''Pink Panteri''. 

Foto: Youtube/Printscreen

Vedrana Repčića, sina bivšeg fudbalera Crvene zvezde Srebrenka Repčića ubica je pratio sve do naselja Braće Jerković gde je ispalio tri hica u njega.

Sin Zvezdinog fudbalera već je gonjen za ubistva, razbojništva i iznude, a iza sebe ima čak i odsluženu zatvorsku kaznu.

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

Repčić je na deset godina zatvora osuđen u martu 2003. godine, zbog ubistva vlasnika radnje "Brka" Predraga Milosavljevića 3. avgusta 1998. Iako je na početku suđenja negirao krivicu, na izricanju presude je rekao da je "došao da bi odslužio kaznu kakvu je zaslužio".

Sud je tada u okviru presude za ubistvo izrekao Repčiću i kaznu za niz sličnih razbojništava, ali u kojima srećom nije došlo do tragičnog ishoda kao kod ubistva nesrećnog vlasnika radnje "Brka".

Međutim, ubistvo Milosavljevića nije jedino za koje je Repčić krivično gonjen. Sinu fudbalera Zvezde suđeno je i za ubistvo taksiste Branka Topalovića 1996. godine u beogradskom naselju Braće Jerković.

Bojan Mirković

Bojan je ubijen 13 novembra u naselju Belvil na Novom Beogradu, u garaži zgrade u kojoj je živeo u iznajmljenom stanu, kada se vraćao iz supermarketa.

Ubijeni Mirković je prema pojedinim navodima bio član kriminalne grupe Stefana Jovičića Zeka i blizak je organizovanoj kriminalnoj grupi “škaljari”.

Uz to, on je dovođen i u vezu sa ubijenim Šarcem, a zasad se ne zna tačna pozadina njihovog poznanstva.

Mirković je, kako su prenosili mediji , zajedno sa Šarcem nabavljao vozila za likvidacije i bavio se logistikom u vezi sa ubistvima koja su organizovali Damir Hadžić i Lazar Vukićević.

Foto: Youtube/Printscreen

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR