Glas Javnosti

'ŽRTVE MODERNOG ROPSTVA': Srbin namamio sunarodnike u Austriju, pa svi završili u zatvoru! Obećavao siguran posao i dobru platu....

Hronika
Autor: Glas javnosti

Srbin je namamio petoro naših državljana u Austriju. Nudio im siguran posao i dobru zaradu od 2.000 evra mesečno, pa svi završili u zatvoru.

Neki od ovih nasamarenih ljudi uhapšeni su samo dva dana nakon prelaskaa granice, a zbog sumnje da su se bavili uzgojem marihuane. Osuđeni su na 21, odnosno 24 meseca zatvora zbog počinjenog krivičnog dela.
Uhapšeni su na plantaži u Moravskom polju, na kojoj je bilo zasađeno više od 1.200 stabala marihuane.
Tokom suđenja se ispostavilo da su svi okrivljeni, u stvari namamljeni na rad u Austriji. Svi su svedočili isto, da im je prišao Srbin koji im je nudio siguran posao u ovoj zemlji i obećavao zaradu od 2.000 evra. Kako su svi nasamareni bili u teškom materijalnom položaju prihvatili su posao i prešli u Austriju da rade.
Čovek koji je prvi stigao na plantažu odmah je shvatio o kakvom poslu je reč, ali kad se već našao tu prihvatio je posao.
Srbin koji ga je doveo tvrdio je da je posao legalan i obučio ga za rad.

- Pokazao mi je kako pravilno da sečem lišće i u prvo vreme samo sam to radio, kao i svi ostali koji su došli - rekao je muškarac koji je najduže vremena proveo na plantaži.

- Objašnjavao mi je kako da zalivam biljke i kako da prepoznam da su zrele 'za berbu'. Potom bih sekao lišće i sušio ga - rekao je Srbin koji je na plantaži proveo oko mesec dana pre nego što je policija upala i sve ih pohapsila.

Oni su rekli da im je Srbin obećavao 2.000 evra plate nakon ’uspešne prve berbe’, prenose austrijski mediji.

Ostala trojica radnika na plantažu su stigli samo dva dana pred hapšenje. Svi su dovoženi noću.

S obzirom na to da se plantaža nalazila u podrumu, i da je zbog velike vlage, jakog mirisa biljaka i pesticida koji su korišćeni, unutra bilo veoma zagušljivo i nesnosno, jedan od Srba, koji je i poslednji stigao na plantažu, obustavio je rad posle samo nekoliko sati. Kada je policija upala u podrum on ’nije bio na radnom mestu’.

Advokati osumnjičenih kažu da ovim hapšenjem problem nije rešen, jer u akciji policije nije uhvaćen ’mozak operacije’, koji najverovatnije ima još plantaža ili će sigurno pokrenuti novu.

Oni su istakli da su njihovi klijenti žrtve ’modernog ropstva’ i da su prevarom dovučeni na rad u lošim uslovima koji su veoma riskantni po zdravlje, i to na posao za koji nisu ni bili plaćeni.

Olakšavajuća okolnost je ta da većini biljaka nije bilo isečeno lišće, kao i da su prevareni Srbi živeli u veoma teškim uslovima.

Sudija je četvoricu osudio na 21 mesec zatvora, dok je peti osuđen na dve godine zatvora jer je i ranije bio osuđivan, kao i zbog činjenice da je ostao da radi na plantaži iako je verovatno bio svestan da čini krivično delo.

 

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR