Glas Javnosti

RETKO SE VIĐA A JOŠ REĐE SNIMA! Retka zver snimljena na Uvcu (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Divlja mačka ima veoma razvijena čula sluha i vida i važi za veoma opreznu, veoma retko se viđa, a još ređi slučaj je da bude snimljena.

No, jedna od njih zabeležena je kamerom na hranilištu rezervata Uvac.

 Rezervat Uvac je pribežište za veći broj retkih i ugroženih vrsta. Jedna od njih je divlja mačka Felis silvestris. Pored toga što je retka i ugrožena ona živi prikrivenim načinom života i uglavnom je noću aktivna, pa retko imamo priliku da je sretnemo, navodi se u opisu snimka objavljenog na Fejsbuk stranici Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Divljih mačaka u Srbiji ima najviše u Vojvodini, gde ih je zabeleženo oko 1.000, ali ih ima i u drugim krajevima Srbije,preneo je Sputnjik.

Najčuveniji stanovnik Uvca je retki beloglavi sup, naša najveća ptica sa rasponom krila od 2,8 metara. Uprkos svom veličanstvenom izgledu, sup je pre dvadesetak godina bio na korak od izumiranja. Na sreću, uloženo je mnogo truda da se ova interesantna vrsta sačuva od izumiranja, pa posetioci danas u ovom rezervatu mogu posmatrati ove gigantske ptice kako krstare nebom i hrane svoje mlade.

BONUS VIDEO: Neđo Beli Mag o slučaju Periš

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR