Glas Javnosti

GRAD U GRADU: Najduža stambena zgrada na svetu nalazi se u Beču

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Stanovi u Karl Marks Hofu bili su među prvim stanovima u Beču sa unutrašnjim toaletima, tekućom vodom i balkonima, a u okviru kompleksa stanari su imali pristup vešeraju, kupatilima, ambulantama, kafićima, biblioteci i pošti.

Zgrada Karl Marks Hof je najduža stambena zgrada na svetu i verovatno najpoznatiji primer socijalnog stanovanja u Beču. Nalazi se u Hajligenštatu u Doblingu, 19. bečkom okrugu, i prava je ikona stambenog razvoja socijalističkog Beča iz 1920-ih i 1930-ih godina.


Podignuta je na prostoru koji je do 18. veka bio dubok i plovan Dunav. Vremenom je tok promenio putanju, a vodostaj se smanjio, tako da je do sredine 18. veka ostalo samo malo jezero.


Karl Marks Hof je izgrađen prema projektu Karla Eha, učenika Ota Vagnera, a završen je 1930. godine, nakon svega tri godine izgradnje. Istočna strana kompleksa se proteže u kontinuitetu u dužini od čak četiri tramvajske stanice, odnosno - kilometar i skoro dvesta metara. Ima četiri adrese.


Beč se, kao i drugi evropski gradovi, nakon Prvog svetskog rata suočio sa velikom stambenom krizom, prenaseljenošću i masovnom nezaposlenošću. Tadašnja gradska vlast nije odgovorila na ove probleme preseljavanjem stanovništva na periferiju, već obnavljanjem centra grada. Ideja je bila zadržati radnike na poslovima u gusto naseljenim i povezanim sredinama, ali sa mnogo višim standardom nego što su imali do tada.

Karl Ehn je dobio zahtevan zadatak da projektuje zgradu koja pored pristupačnog stanovanja nudi i sve sadržaje neophodne za udoban život po savremenim standardima. Uostalom, Karl Marks Hof je trebalo da primi pet hiljada stanovnika (što je više od nekih naših gradova), pa je potreba za nestambenim objektima razumljiva.

View this post on Instagram

A post shared by Jörn (@muenchen.leben)


Sa 1.382 stana od 30-60 kvadrata i svim potrebnim komunalnim i društvenim objektima - perionicama, javnim kupatilima, vrtićima, ordinacijama, kafićima, poštom, bibliotekom, apotekom, veterinarskom ambulantom i zubarom, Karl Mark Hof i danas ostaje uzor u planiranju gigantskih stambenih kompleksa.


Izgrađeni deo kompleksa, koji prati ivice parcele i podseća na bedem, čini nešto više od 18 odsto površine. Ostalo su uređena dvorišta, igrališta i unutrašnje bašte. To je prava vrednost ovog remek dela arhitekture - dobar raspored i dobro planirani objekti koji garantuju dobar život svim stanarima.

Stanovi u Karl-Mark-Hof-u bili su među prvim stanovima u Beču sa unutrašnjim toaletima, tekućom vodom i balkonima. Savremenici su kompleks nazivali Ringstrasse des Proletariats (Prvena ulica proletarijata), parafraza koja se odnosi na glavnu bečku ulicu Ringstrasse, koja opisuje krug oko centra Beča i koja je zamišljena kao izlog veličine i slave Habzburškog carstva.


Tokom austrijskog građanskog rata 1934. godine, policija, austrijska vojska i austrofašistička paravojska bombardovali su zgradu i nenaoružane stanare, pa je Karl Marks Hof postao simbol antifašizma.

Danas je zgrada renovirana i još uvek je stambena, iako mnogi od prvobitnih sadržaja više ne postoje ili im je promenjena namena. Na primer, zajedničko kupatilo ili Vaschhouse br. 2, danas otvoren za javnost kao muzej "crvenog Beča" - Das Rote V


Glas javnosti/R06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR