Glas Javnosti

Doroti Hofner (104) umrla nedelju dana nakon što je postala "najstariji padobranac na svetu"

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Doroti Hofner je 1. oktobra skočila glavom iz aviona četiri godine nakon svog prvog skoka padobranom. Razmišljala je o sledećoj vožnji balonom, ali je umrla u snu u svom domu za stare ranije ove nedelje.

104-godišnji padobranac - koji bi mogao da bude sertifikovan kao najstarija osoba koja je ikada iskočila iz aviona - umrla je samo nedelju dana nakon hrabre akrobacije.


Doroti Hofner je rekla „idemo, idemo, Džeronimo“ dok je 1. oktobra skočila glavom iz aviona sa visine od 4.114 metara u severnom Ilinoisu u SAD-u.

Bliski prijatelj Džo Konant rekao je da je samo želela da skoči i da ne želi da obori bilo koji rekord - iako on podnosi papire za Ginisovu knjigu rekorda, a sadašnji rekorder ima 103 godine.

Ali u utorak, Konant je otkrio da je gospođa Hofner pronađena mrtva u svom domu za stare u ponedeljak ujutru, pošto je očigledno umrla u snu nedelju dana kasnije od svog skakanja padobranom.

„Bila je neumorna. Samo je nastavila dalje“, rekao je g. Konant, negovatelj koji je upoznao gospođu Hofner pre nekoliko godina dok je radio kao negovatelj za drugog štićenika.

"Ona nije bila neko ko bi odspavao popodne, ili se ne bi pojavio na bilo kojoj funkciji, večeri ili bilo čemu drugom. Ona je uvek bila tu, potpuno prisutna. Nastavila je, uvek."


Gospođa Hofner htela je da skoči prošle nedelje da ponovo proživi zabavu koju je imala od svog prvog skoka - kada je imala 100 godina - ali ovog puta je želela da vodi skok, a ne da bude izbačena.

Publika je navijala dok je sletala u Otavi, 140 kilometara jugozapadno od Čikaga, a ona im je rekla da su „godine samo broj“. Dodala je: „Cela stvar je bila divna, divna, nije moglo biti bolje“.

Doživotna stanovnica Čikaga, koja će u decembru napuniti 105 godina, rekla je da razmišlja o sledećoj vožnji balona na vrući vazduh.

Konant je rekao da radi na papirologiji kako bi osigurao da Ginisova knjiga rekorda posthumno potvrdi njegovog prijatelja kao najstarijeg padobranca na svetu, ali očekuje da će to potrajati.


Trenutni rekord je u maju 2022. postavila 103-godišnja Linea Ingegard Larson iz Švedske.

„Nije imala nameru da obori rekord i nije je zanimala bilo kakav publicitet ili bilo šta“, rekao je Konant o gospođi Hofner. "Ona to nije radila ni iz jednog drugog razloga osim što je htela da skoči padobranom."

Skydive Chicago i Padobransko udruženje Sjedinjenih Država odali su počast gospođi Hofner u zajedničkoj izjavi u utorak.


„Duboko smo tužni zbog Dorotine smrti i počastvovani smo što smo bili deo ostvarenja njenog svetskog rekorda u skoku padobranom“, rekli su oni. „Doroti nas podseća da nikada nije kasno da se uzbudimo životno uzbuđenje. Zauvek smo zahvalni što je padobranstvo bilo deo njenog uzbudljivog, dobro proživljenog života.“

Gospodin Konant je rekao da je gospođa Hofner radila kao telefonski operater u Ilinoisu Bel, više od 40 godina, a penzionisana je pre 43 godine. Nikada se nije udavala, a gospodin Konant je rekao da nema članove uže porodice.

Početkom novembra biće održan pomen gospođi Hofner.

„Bila je draga prijateljica koja je bila inspiracija“, dodao je Konant.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR