Glas Javnosti

ČAMAC IZ JEDNOG KOMADA DRVETA: Iz Drine izvučen monoksil iz 18. veka

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Iz reke Drine, Mačvani su izvukli monoksil, čamac napravljen od jednog komada hrastovog stabla starog oko 600 godina. Vredan istorijski eksponat biće konzerviran i zaštićen od propadanja. Izdubljeno deblo hrastovog drveta bilo je deo plovne vodenice. Posle tri veka, koliko je čamac bio u drinskom koritu, nasukao se na sprud u ataru sela Badovinci.

- Izvlačili smo ga malo ručno, malo sa mašinama, malo sa traktorima, gledajući da to ne oštetimo, mučili smo se jedno 5-6 dana, on je bio do pola otkopan, voda ga je otkopala, pa smo mi njega uočili i polako otkopavali mašinama, kada je bio pun šljunka bilo je jedno 15-20 tona - navodi Živorad Rokić, iz Badovinaca.
Slični plovni objekti, koristili su se još u praistoriji, za prevoz ljudi i robe.

- Ovaj tumbas je dugačak oko 11m, u prečniku je od 1,20 do 1,50 i obim ovog hrasta je oko 3m, izdubljen je alatima koji su korišteni u tom veku, u tom periodu, pretpostavljam da su to bile obične sekire ili neki slični alati. Služio je za nošenje vodenice na Drini, vodenice su stajale na 2 tumbasa, jedan razlog je što nisu kao potočare u planinskim predelima jer se Drina preko leta smanjivala, a preko zime nadolazila, i mogli su da se pomeraju uzvodno ili nizvodno - kaže Branislav Stanković, istoričar.
Drina je ostala bez svojih vodenica pre pola veka. Uspomene na njih čuvaju i mačvanski slikari.
- Badovinci su nekada bili selo vodenica, 21 vodenica je bila na Drini, međutim, tokom vremena, i industrijalizacije, modernizacije, vodenice su polako nestajale. Ovaj tumbas, ili monoksil ili čamac, je zaista jedan dokaz da su te vodenice postojale, i da je Badovinci zaista bilo selo koje je davalo hleb - naglašava Stojan Aničić, slikar iz Badovinaca.
Čamac iz 18. veka, je tek treći monoksil koji je izvučen iz Drine. Prvi se čuva u Muzeju Jadra u Loznici, dok je drugi, pronađen u Crnoj Bari, isečen. Opština Bogatić izdvojiće sredstva za zaštitu ovog retkog eksponata, a njegov drugi dom, posle drinskog korita, biće etno-park u Sovljaku.


Glas javnosti/ R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR