Glas Javnosti

Svi znaju za svirepog Džeka Trboseka, ali ko su bile nevine žrtve koje je on ubio?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U XIX veku serijski ubica terorisao je London. Iako je njegov identitet do danas nepoznat, za Džeka Trboseka znaju svi. A ko su bile njegove žrtve?

Neki kažu da je bio hirurg. Drugi kažu - poremećen čovek — ili možda mesar, princ, umetnik ili bauk. Ubica poznat u istoriji kao Džek Trbosek terorisao je London pre 135 godina. Iako je živeo u XIX, on je ostao fascinacija i u XX i u XXI veku.

foto:wikipedia

Ali za pet žena, Džek Trbosek nije bio legendarni fantom ili lik iz detektivskog romana – on je bio osoba koja je na užasan način okončala njihove živote. "Džek Trbosek je bio stvarna osoba koja je ubijala prave ljude", ponavlja istoričarka Hali Rubenhold, čija knjiga Pet beleži živote njegovih žrtava. "On nije bio legenda."

Teror u Vajtčepelu

Nisu priče svih žena počele u Londonu, ali su se tu završile, u i oko prepunog okruga metropole poznatog kao Vajtčepel, Ist Endu. "Na celom svetu verovatno ne postoji takav spektakl kao što je ovaj ogroman, zanemareni, zaboravljeni veliki deo Istočnog Londona", napisao je Volter Besant u svom romanu Sve vrste i stanja ljudi iz 1882. godine.

Među građanima Vajčepela bili su neki od najsiromašnijih stanovnika grada. Imigranti, sezonski radnici, porodice, neudate žene, lopovi — svi su zajedno živeli zgnječeni u prepunim stambenim zgradama, sirotinjskim četvrtima i radnim domovima. Prema istoričarki Džudit Valkovic, "Do 1880-ih, Vajtčepel je postao oličenje društvenih bolesti Prognanog Londona", mesta gde su se greh i siromaštvo spajali u viktorijanskoj mašti, šokirajući srednju klasu.

foto:wikipedia

Vajtčepel se dodatno transformisao u mesto užasa kada je beživotno, unakaženo telo Poli Nikols otkriveno u mračnoj ulici u ranim jutarnjim satima 31. avgusta 1888. godine. Ona je postala prva od pet poznatih žrtava Džeka Trboseka, te grupe žena čija su ubistva delovala povezano i dogodila su se u kratkom vremenskom periodu.

Tokom narednih mesec dana, na ulicama Ist Enda će se naći još tri žene ubijene na sličan način: prerezana su im grla i, u većini slučajeva, prerezan trbuh. Nekim žrtvama izvađeni su i organi. Peto ubistvo dogodilo se 9. novembra, kada je Trbosek iskasapio Meri Džejn Keli toliko varvarski da je bila gotovo neprepoznatljiva.

Ova takozvana "Jesen terora" gurnula je Vajtčepel i ceo grad u paniku, a misteriozni identitet serijskog ubice samo je pojačao dramu. Štampa je senzacionalizovala zapanjujuće grozna ubistva — i živote ubijenih žena.


Poli, Eni, Elizabet, Ketrin i Meri Džejn
Iako su zauvek povezane načinom smrti, pet žena koje je ubio Džek Trbosek delile su još nešto: bile su među najugroženijim stanovnicima Londona i živele su na marginama viktorijanskog društva. Pronašle su život u Ist Endu, lutajući po radnim kućama, sklapajući povremene poslove kako bi teško zarađenim novcem platile prenoćište. Ako ne bi uspele da zarade koji novčić, spavale su na ulici.

"Nikoga nije bilo briga ko su uopšte te žene", kaže Rubenhold. "Njihovi životi su bili neverovatno rizični."

Poli Nikols je dobro znala šta je rizik. Rođena 1845. godine, ispunila je viktorijanski ideal prave ženstvenosti kada se udala sa 18 godina. Ali nakon što je rodila petoro dece, napustila je muža sumnjajući da joj je neveran. U poslednjim godinama njenog života, alkohol joj je bio i spas i prokletstvo.

Alkohol je takođe otuđio i Eni Čepman od onoga što se smatralo respektabilnim životom. Čepmenova je rođena 1840. godine i većinu svog života provela je u Londonu i Berkširu. Udajom za kočijaša Džona Čepmena 1869. godine, Eni se pozicionirala u najviši sloj radničke klase. Ali sklonost ka alkoholu i gubitak dece razorili su njen porodični život, i završila je u Ist Endu.

Elizabet Strajd, rođena u Švedskoj, bila je imigrantkinja, kao i hiljade drugih koji su živeli u Ist Endu. Rođena 1843. godine, došla je u Englesku sa 22 godine. Strajdova je iznova pronalazila nova zanimanja tokom života u Londonu, od domaćice do vlasnice kafane.

Ketrin Edovez, bila je rođena u Vulverhemptonu 1842. godine. U London se preselila još kao dete. Ostala je bez oba roditelja do svoje petnaeste godine. Veći deo svog odraslog doba provela je sa jednim muškarcem, koji je bio otac njene dece. Pre ubistva, upravo se vratila u London nakon što je brala hmelj u Kentu, popularnom letnjem poslu za Londončane radničke klase.

foto:wikipedia

Sa 25 godina, Meri Džejn Keli je bila najmlađa i najmisterioznija Trbosekova žrtva. Keli je navodno tvrdila da je došla iz Irske i Velsa pre nego što se nastanila u Londonu. Imala je mali luksuz koji druge nisu: iznajmljivala je sebi sobu sa krevetom. Ta soba je postala poprište njenog ubistva.

Ipak, priče da su sve ove žene bile seksualne radnice je mit, piše Rubenholdova u knjizi Pet. Za samo dve žene — Strajd i Keli — se znalo da su se tokom života bile seksualne radnice. Činjenica da su sve one označene kao seksualne radnice naglašava kako su viktorijanci videli siromašne žene koje nisu imale gde da žive. "One su sistematski odvajane od društva", kaže Rubenholdova, iako je "većina tako živela."

Ove žene su bile samosvesna ljudska bića. Prema biografu Robertu Hjumu, njihovi prijatelji i komšije opisali su ih kao "radne", "vesele" i "veoma čiste". Živele su, volele, postojale - sve dok, vrlo iznenada, jedne mračne noći 1888, više nisu.


Glas javnosti

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR