Glas Javnosti

Vaše dete je ANKSIOZNO ZBOG POLASKA U ŠKOLU? Evo kako da mu pomognete

Porodica
Autor: Glas javnosti

Anksioznost je izuzetno česta među decom. Tokom perioda pandemije, istraživači su primetili da je čak 7% dece imalo dijagnozu anksioznog poremećaja koji je ometao njihovo svakodnevno funkcionisanje.

Pored toga, 20% je imalo tendenciju da oseća anksioznost koja nije dostigla nivo kliničkog poremećaja, piše The Conversation.

Anksioznost će se ove jeseni ponovo pojaviti kod mnoge dece i može biti isprepletena sa drugim osećanjima, kao što su uzbuđenje i stidljivost. Zato su profesorke Elizabet Inglander i Katarin Kovino-Putas navele korake koje roditelji mogu da preduzmu kako bi smanjili anksioznost svoje dece od povratka u školu i podstakli bolji početak novog semestra.

Prepoznajte uobičajene simptome anksioznosti

Pitajte decu kako se osećaju kada se vrate u školu i pazite na glavobolje, bolove u stomaku, probleme sa spavanjem, uporna pitanja šta ako, mrzovoljnost, preteranu zabrinutost i probleme sa fokusiranjem. Bilo koje od ovih ponašanja može ukazivati na anksioznost.

Podstaknite aktivnosti koje smanjuju anksioznost

Igranje na otvorenom, igranje sa prijateljima ili samo druženje mogu biti korisni alati za smanjenje negativnih osećanja. Na otvorenom se ljudi često osećaju opuštenije. Igranje na nestrukturisan način – to jest, bez da im neko drugi govori šta ili kako da igraju – omogućava deci da rade na svojim osećanjima i smanje anksioznost.

Ograničite vreme koje deca provode ispred ekrana

Postoji značajan broj dokaza koji pokazuju vezu između prekomerne upotrebe digitalnih uređaja i anksioznosti. Stoga, prekomerna upotreba uređaja može doprineti povećanju stope anksioznosti kod dece.

Usredsredite se na porodične aktivnosti

U vreme povećanog stresa i neizvesnosti, druženje sa porodicom može delovati kao protivotrov. Prošetajte ili planinarite zajedno, večerajte zajedno ili igrajte društvene igre.

Prihvatite distrakciju

Ometanje nije lek za teskobu, ali može smanjiti njen intenzitet i pomoći deci da jasnije razmisle o izvoru svojih briga. Kada se deca osećaju teskobu, u redu je razgovarati sa njima o tome kako im gledanje televizije ili čitanje zabavne knjige mogu pomoći da se osećaju mirnije.

Potražite stručnu pomoć kada je potrebna

Ako anksioznost ometa spavanje, jedenje, druženje ili pohađanje škole kod deteta, a potraje duže od nekoliko dana, bilo bi dobro da nazovete svog pedijatra ili porodičnog lekara i obavestite ih o tome što se događa. Medicinski radnici koji rade sa decom znaju kako detetu pružiti potrebnu pomoć.

Glas javnosti / P04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR