Glas Javnosti

SOK I VOĆKA NISU ISTO: Gojaznost kod dece povezana sa ovom navikom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ispijanje čaše, ili više od toga, 100-postotnog voćnog soka svakog dana povezano je sa malim povećanjem težine kod dece i odraslih, ustanovila je nova analiza prethodnih studija.

Fundamentalni problem sa tim sokom je – količina, jer konzumiranje voća na ovaj način dovodi do ‘predoziranja’, kazao je koautor i vodeći istraživač dr Volter Vilet, profesor epidemiologije i ishrane na Harvardu.

„Na primer, koliko često jedemo tri pomorandže? A u jednoj čaši soka od pomorandže su oko tri narandže koje se mogu popiti za minut ili dva, a možemo i da se vratimo i uzmemo još jednu, što će dodati mnogo kalorija  i dovesti do skoka glukoze u krvi“, rekao je Vilet.


Vremenom, previše šećera u krvi može dovesti do insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma, dijabetesa, srčanih bolesti, gojaznosti i drugih hroničnih stanja, kažu stručnjaci.

Iako zaključci studije nisu pokazali direktnu uzročnost, već samo povezanost, nalazi su bili „prilično validni i podudaraju se sa onim što vidimo klinički“, rekla je pedijatrijski endokrinolog dr Tamara Hanon, koja nije bila uključena u istraživanje.

Usled zabrinutosti zbog rastuće stope gojaznosti i karijesa kod dece, Američka akademija za pedijatriju (AAP) savetuje roditeljima i starateljima da u potpunosti izbegavaju sok za bebe mlađe od jedne godine, ograniče unos na 110 grama dnevno za decu uzrasta od jedne do tri godine i samo 170 grama dnevno za decu uzrasta od četiri do šest godina.

„Zaista nema nikakvog zdravstvenog razloga da pijete sok umesto celog voća  i povrća, osim ako vaše dete ne može da toleriše da jede takvu hranu“, rekla je Hanon.

Tinejdžeri i odrasli ne bi trebalo da piju više od 220 grama dnevno 100-procentnog soka, u skladu sa nacionalnim smernicama o ishrani, a sok takođe ne treba posmatrati kao zdrav način da se utoli žeđ.

„Opšte smernice su protiv ‘rutinskog’ unosa – drugim rečima, oslanjanje na sok, a ne vodu za žeđ, ili konzumiranje soka zbog zdravstvene dobrobiti“, kazao je dr Dejvid Kac, specijalista za preventivnu medicinu i medicinu načina života.

Sok, kako kaže, nije za svakodnevno zdravlje.

„To je povremena slatka poslastica. U tom kontekstu, voćni sok je mnogo bolji izbor od gaziranog soka, iz mnogo razloga“, rekao je Kac.


U čemu je razlika?

Za neke, zabrinutost zbog 100-procentnog voćnog soka može biti zbunjujuća — voće je zdravo, zar ne? Ali, ima razlike između voća i njegovog soka.

„Celo voće i povrće dolazi kao ‘paket’ hranljivih materija — ugljenih hidrata, proteina, masti, minerala i vitamina koji su svi sadržani u vlaknima. Tako naša tela treba da dobiju ishranu“, rekla je Tamara Hanon.

„Kada raturimo to ‘pakovanje’, oduzimamo vlakna i strukturne delove hrane, a naše telo ih vari i metaboliše drugačije nego što je evoluiralo da to uradi“, dodala je.

I pojasnila da konzumacija cele jabuke, na primer, ne povećava puno nivo šećera u krvi  jer se fruktoza, šećer koji se prirodno nalazi u voću i nekom povrću, polako oslobađa u krv. Dok ispijanje soka od jabuke, međutim, preplavljuje krv fruktozom.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR