Glas Javnosti

Zbog podmuklog ubistva pogrebnika iz koristoljublja dobio 35 godina robije!

Hronika
Autor: Glas javnosti

I na ponovljenom suđenju za ubistvo užičkog pogrebnika Sava Gačanina Viši sud u Užicu je za ovo zlodelo krivim oglasio Vladimira Božovića (32) i opet mu izrekao zatvorsku kaznu od 35 godina, našavaši da je zločin izvršio iz koristoljublja i na podmukao način i da je iz objekta u vlasništvu ubijenog ukrao 7.000 evra..  

Čekićević je, kazao je on, tvrdnjama koje je iznosio samo u korist svoje štete važno doprineo da se rasvetli ovaj događaj, te da mu je zbog toga izrečena blaža kazna.

- Verovali smo Čekićeviću šta mu je Božović pričao o događaju o kome su mogli znati samo njih dvojica. Na osnovu Čekićevićevih iskaza sud je mogao da poveže ostale dokaze iznete na pretresu. Niti je bilo saizvršilaštva, niti je Čekićević bilo kako pomogao Božoviću da izvrši ubistvo - rekao je sudija.

Drugooptuženi u ovom postupku Milovan Čekićević osuđen je na dva meseca jer je, po sopstvenom priznanju, od Gačanina kod koga je bio zaposlen, u dva navrata ukrao po 500 evra. U poređenju sa ranije izrečenom presudom, kojom je osuđen na devet meseci, sud je ovoga puta Čekićeviću odredio manju kaznu čiju polovinu je već izdržao Čekićević je izdržao tokom boravka u pritvoru.

U prostorijama svog pogrebnog preduzeća "Konkordia" Savo Gačanin, u Užicu poznat kao Savo Grobar, je 14. januara 2018. usmrćen sa dva metka ispaljena iz neposredne blizine u glavu. Novembra iste godine kao osumnjičeni za ovaj zločin uhapšeni su Vladimir Božović, koji je Gačaninu dugovao 2.500 evra za automobil, i Milovan Čekićević, nekadašnji radnik pogrebne firme iz koje je gazdi ukrao 1.000 evra.

Izmenjenom otpužnicom Višeg javnog tužilaštva u Užicu, nekadašnji drugovi Božović i Čekićević terećeni su za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Prema navodima optužice, njih dvojica su 14. januara pretprošle godine u večernjim satima otišli u pogrebnikovu firmu gde je neko od njih izvršio ubistvo. Tužilaštvo je kao motive ubistva navelo koristoljublje jer su obojica Gačaninu dugovali i hteli da se domognu njegovog novca.

Obojica optuženih negirali su bilo kakvo učešće u zločinu, s tim što je Čekićević tvrdio da je Božović ubica, odnosno da mu se ovaj poverio da je usmrtio Gačanina. Čekićević je govorio da je Božović namamio Gačanina u jednu od prostorija njegovog preduzeća pričom da je njegovoj ženi preminula baba i da su mu potrebne pogrebne usluge. Tu mu je i pucao u glavu. On je objasnio da Božovića nije prijavio policiji zato što mu je bio drug.

U danu kada je Gačanin ubijen dvojica okrivljenih sedam puta su razgovarali telefonom i razmenili 10 SMS poruka. Čekićević je kazao da se sadržaja nekih od tih poruka seća.

- Božović me je pitao da li je (iz pogrebikove radnje) otišla Tatjana (Savova ćerka koja je ranije bila u poseti ocu). Rekao sam mu da jeste. Onda me je pitao da li je tamo Boban (Gačaninov brat). Odgovorio sam mu da nije. Zatim me je pitao da li su tamo pare. Odgovorio sam da jesu. U poslednjoj poruci me je pitao šta da radi. Napisao sam mu da radi šta hoće, ali da mene ne meša u to - pričao je Milovan Čekićević.

Veoma težak slučaj u rukama Višeg suda u Užicu, koji nije raspolagao nikakvim materijalnim tragovima sa mesta ubistva, prvostepeno je rešen 4. decembra prošle godine. Kao glavni dokaz u ovom predmetu sud je prihvatio Čekićevićevu odbranu. Vladimiru Božoviću odrezano je 35 godina zatvora, a Milovanu Čekićeviću devet meseci. Međutim, zbog proceduralnih propusta Apelacioni sud u Kragujevcu oborio je ovu presudu i naložio novo suđenje.

I posle novog dokaznog postupka sud je za ubicu označio Božovića. Navodi tužilaštva, obrazloženo je danas prilikom izricanja presude, da je ubistvo izvršeno u saizvršilaštvu, nisu dokazani pa je Čekićević osuđen samo zbog produženog dela krađe.

- Mi smo i posle ponovljenog suđenja utvrdili da je ovo krivično delo počinio samo Božović. Svog poznanika Gačanina ubio je iz koristoljublja, da bi mu ukrao novac, a na podmukao način zloupotrebom poverenja koje je ovaj imao prema njemu. Javno tužilaštvo nije dokazalo krivicu drugooptuženog. Nije postojala mogućnost da Čekićević bude na mestu zločina, a na nijednom od snimaka sa kamera nema dva lica, već samo jednog - kazao je u obrazloženju presude sudija Ljubiša Radulović.

 
Čekićević je, kazao je on, tvrdnjama koje je iznosio samo u korist svoje štete važno doprineo da se rasvetli ovaj događaj, te da mu je zbog toga izrečena blaža kazna.

- Verovali smo Čekićeviću šta mu je Božović pričao o događaju o kome su mogli znati samo njih dvojica. Na osnovu Čekićevićevih iskaza sud je mogao da poveže ostale dokaze iznete na pretresu. Niti je bilo saizvršilaštva, niti je Čekićević bilo kako pomogao Božoviću da izvrši ubistvo - rekao je sudija.

(izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR