Glas Javnosti

EVO ZAŠTO JE DARKO ŠARIĆ PUŠTEN KUĆI: Oprao 22 tone kokaina, pa ulagao u nekretnine

Hronika
Autor: Glas javnosti

Posle sedam godina provedenih iza rešetaka Darko Šarić će danas biti prebačen u kućni pritvor. Biće u kući kod supruge Lane Popović, gde će mu biti stavljena nanogica.

Odluku je doneo Apelacioni sud, koji je nedavno razmatrao žalbe i treba da donese konačnu presudu. Podsetimo, prethodnu odluku ovog suda, kojom je pravosnažno bio osuđen na 15 godina zatvora, ukinuo je Vrhovni kasacioni sud.

Šarić je tokom boravka u pritvoru, sve vreme bio sam u ćeliji. A, predao se u martu 2014. godine.

Šarić je bio osuđen na 15 godina zbog šverca 5,7 tona kokaina. U ovom postupku suđenje je počelo septembra 2010, dok je tada Šarić bio u bekstvu. Četiri godine kasnije se predao. Tu presudu ukinuo je Vrhovni kasacioni sud. Sada Šarića očekuje suđenje pred većem Apelacionog suda.

Darko Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora, a ove godine je objavljena vest da je Vrhovni kasacioni sud odlučio da poništi ovu pravosnažnu presudu za Šarića i ostale osuđene. 

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

"Oprali" 22 miliona evra?

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

Prema presudi, Šarić i ostali “oprali” su oko 22 miliona evra, zarađenih prijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Ulagali u nekretnine

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, mnogobrojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, da podsetimo, posle pet i po godina provedenih u bekstu, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, posle čega je uhapšen i od tada je do danas bio u pritvoru.

Inače, Lana Popović se porodila pre dve godine, dok je Darko bio iza rešetaka. Šariću je to treće dete - ćerku Nikoliku ima iz prvog braka, dok sa Lanom ima dvojicu sinova.

Supruga Lana verna i tokom bekstva i zatvora

Lana Popović, supruga Darka Šarića, koja je sa njim od svoje 16. godine ostala mu je verna i tokom bekstva i tokom zatvora. Lana sa Šarićem ima dvojicu sinova, a uoči akcije "Balkanski ratnik" radila je na otvaranju privatnog vrtića u Šilerovoj, koji joj je zatim oduzet. Navodno je bila jedan od uslova Šarićeve predaje, jer je tražio da prvo sleti u Crnu Goru kako bi se satao sa njom, a zatim otputovao u Beograd.

Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970. godine. Čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih đela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, a teretio se i za proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ranije osude

Prvi put je osuđen kao maloletnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja. Sledeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, a treći put 1994. godine na kaznu od četiri godine zatvora.

Tu kaznu, po svemu sudeći, nije odležao do kraja, budući da je već 1996. godine ponovo osuđen na kaznu od četiri meseca zatvora. Već dve godine kasnije, 3. septembra 1998. osuđen je na kaznu od dva meseca, a posle samo tri meseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri meseca robije.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema ranijim najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

BONUS VIDEO: Legendarni inspektor beogradske policije Žarko Popović Pop o kriminalu u Srbiji...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR