Glas Javnosti

ZATVORILI IH U KUĆU ZBOG KORONE A KAD SU POTRAŽILI POMOĆ NIKO IH NIJE OBIŠAO: Zbog prijave policiji i nereagovanja Hitne pomoći Desankin muž je preminuo!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Desanka Viđen (70) iz Ribara kod Jagodine doživela je veliku tugu kada je njen muž Aleksa (71) preminuo 25. marta. Njegova sudbina je bila zapečaćena kada ih je komšija nepravedno optužio a policija i Hitna pomoć odlučile da ne reaguju.

-Prvo smo maltretirani i zatvoreni u kuću bez razloga, a onda Hitna pomoć nije htela da dođe i pregleda mog supruga, za kojeg se kasnije utvrdilo da nije imao koronu. Moja je dužnost da isteram pravdu, i kao supruga, neću dozvoliti da ovo prođe nekažnjeno- počinje svoju strašnu priču Desanka.

Ova starica do detalja pamti svaki sekund od 20. marta kada im je policija zakucala na vrata. Kasnije su saznali da je jedan komšija prijavio da im je dolazilo lice iz inostranstva i da su ih zbog toga izolovali. Ono što je najgore je da niko nije proveravao da li su zaista imali goste, niti ih je iko testirao na koronavirus. Samo su im rekli da ostaju u izolaciji i to sa kapije!

-Kada su došli, samo su pitali izdaleka da li smo imali goste. Ja sam se začudila, jer nigde ne izlazimo, pošto se oboje oporavljamo od saobraćajne nezgode koju smo imali pre više meseci. Jedan od troje policajaca je pozvao nekog i rekao da ja ne sarađujem, a onda se okrenuo ka meni i rekao mi da ne smemo da izlazimo. Uopšte nam nisu objasnili šta je u pitanju - priča baka Desanka.

Muž se sekirao

-I nakon nekoliko dana, moj suprug je dobio temperaturu. Pozvala sam hitnu i tako saznala da nas imaju u evidenciji kao moguće kovid zaražene, ali da je prijava stigla od nekog komšije i da se ispostavilo da je on pogrešio. Ipak, rekli su mi da ne mogu da dođu, jer oni u toj situaciji ne izlaze na teren. Suprug je popio brufen, preznojio se i zaspao. Ni narednih dana nisu hteli da dođu, znam, jer ih je i sin zvao, a onda je moj Aleksa preminuo u snu 25. marta - priča kroz suze Desanka, koja kaže da je Aleksa bio i šećeraš.

Tužilac naložio obdukciju

-Bila sam protiv toga. Kada nisu hteli da ga leče dok je bio živ, zašto tada da ga muče, ali su ga odneli. Sinu su 28. marta javili da dođe i preuzme telo. Sahranili smo ga i nakon toga su nas zvali da dajemo izjave. A onda, trebalo im je šest meseci, odnosno tek 21. septembra mi je stiglo obaveštenje da Više tužilaštvo nema osnova za pokretanje postupka, jer nije izvršeno krivično delo za koje bi ovo tužilaštvo moglo da goni nekog po službenoj dužnosti – dodaje ona, vidno ogorčena onim što je proživela.

Ono što je najgore u svemu je, kako kaže Desanka, činjenica da je njen suprug preminuo jer mu niko nije pružio pomoć i protivzakonito su ih držali zatvorene u kući.

-Nije kovid ubio sve koji su otišli ovih strašnih meseci iza nas, mnogi su umirali, na žalost i zato što ih niko nije lečio, kao moj Aleksa. Zbog njega,  sebe i svih ostalih ljudi idem dalje i neću odustati dok ne budu kažnjeni oni koji su pogrešili - hrabro poručuje ova žena.

(Glas javnosti/ Direktno)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR