Glas Javnosti

ZAŠTO DEČACI ZLOSTAVLJAČI NEĆE ODGOVARATI ZA HOROR U VRTIĆU: Stručnjaci objašnjavaju ko bi mogao da se tereti za silovanje

Hronika
Autor: Glas javnosti/ kurir.rs

Dečaci stari šest godina, koje je prijavio jedan otac (44) ,da su njegovog sina povredili u prostorijama vrtića u Zemunu, neće krivično odgovarati.

Podsetimo, otac je prijavio da se pre dve nedelje njegov sin vratio iz vrtića i to sa povredama u vidu crvenila anusa. Dečak je ocu ispričao da ih je dobio od druga dva dečaka iz vrtića u jednoj od prostorija te ustanove.

Advokat Nebojša Perović za Kurir objašnjava da dečaci ne mogu da odgovaraju za ovo delo.

- Deca starosti do 14 godina nisu krivično odgovorna, međutim, ustanova u kojoj su se nalazila deca i koja su poverena na brigu i čuvanje je odgovorna za ovo, kao i odgovorno lice, vaspitač koji je zadužen da brine za tu decu u prostojima vrtića. Takođe, mogu odgovarati i roditelji dece koja su nanela bol i patnju drugom detetu i mogu mu nadoknaditi materijalnu štetu - objasnio je advokat Perović.

Da dečaci neće krivično odgovarati naveli su i iz VIšeg javnog tužialštva u Beogradu i objasnili su zašto.

- Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR