Glas Javnosti

ZASLUŽENA KAZNA, PRETUKAO SVIRAČA ZBOG 390 DINARA: Ubici Blekija 18 GODINA ZATVORA

Hronika
Autor: Glas javnosti

Dvadesetjednogodišnji Ž. R. iz Žablja prvostepeno je osuđen na 18 godina zatvora za teško ubistvo novosadskog uličnog svirača Kristijana Kostića zvanog Bleki 9. februara ove godine.

Presuda je izrečena u Višem sudu u Novom Sadu u odsustvu Ž. R, koji je na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine zbog problema sa zubom. Njemu je ujedno produžen pritvor.

Sudija je, obrazlažući presudu, kao otežavajuće okolnosti navela da je utvrđeno da je okrivljeni urinirao po oštećenom nakon što ga je istukao, što je uticalo na odluku o strožijoj kazni. Kao olakšavajuće okolnosti uzete su činjenice da Ž. R. nije prethodno osuđivan, te da je vrlo mlad, piše 021.rs.

Tužilaštvo i porodica ubijenog tražili su maksimalnu moguću kaznu za dvadesetjednogodišnjaka, odnosno 20 godina robije.

Prema optužnici, Ž. R. je konzumirao alkohol, a u jednom objektu je sreo Kostića sa kojim je izašao na ulicu. Šetali su centrom i u Kosovskoj ulici, a oko 4.50 ujutru, mladić je pripretio Blekiju da će ga nokautirati ukoliko mu ne da novac. Ubijeni muzičar je dao 390 dinara i upitao ga: „Zašto si takav?“

Ž. R. je, nakon što je uzeo novac, više puta udario Kostića u glavu, nakon čega ga je šutirao, preturavši mu po odeći. Nakon toga je zaustavio prolaznika, tražio da se pozove Hitna pomoć i otišao kući. Policija ga je uhapsila posle nekoliko sati, a ulični muzičar je prebačen u Urgentni centar, gde je bezuspešno pokušana reanimacija. Umro je u 11.58 časova.

Ž. R. je više puta ponovio da mu je žao zbog svega što se dogodilo, ali je negirao da je imao nameru da ubije Kostića. Naveo je da je pokušao da pruži pomoć ubijenom, kao i da je zaustavio prolaznika kako bi se pozvala Hitna pomoć.


Po njegovim rečima, iako je pred sudom naveo da ostaje pri ranije datim iskazima pred tužilaštvom i policijom, na prethodnom ročištu je rekao da je u policiji bio mamuran, da nije shvatao šta mu je advokat pričao, kao i da je samo ponovio ono što su mu policajci ispričali da je uradio. Tužilac je osporio ovaj deo izjave optuženog, ukazujući na to da je sa policijom pričao u večernjim satima 9. februara, dok je alkohol poslednji put konzumirao, prema sopstvenom priznanju, pre samog događaja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR