Glas Javnosti

ZAPANJUJUĆA STATISTIKA: Gotovo 1.000 MALOLETNIKA u Srbiji počinila krivično delo!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Tokom prošle godine podnete su 754 krivične prijave, kojima je obuhvaćeno skoro 1.000 maloletnika i dece, procesuirani su čak i zbog otmica, zlostavljanja, mučenja,prinuda i ugrožavanja sigurnosti, podaci su Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

Trinaestogodišnji dečak Kosta K, koji je 3. maja počinio masakr u školi na Vračaru, kao i njegov vršnjak koji je prekjuče u jednom selu nadomak Zrenjanina sekirom teško povredio svog prijatelja (17) i njegovu majku, koji se bore za život, nažalost, nisu jedini maloletnici koji su počinili teško krivično delo.

Deca koja su počinila ove jezive zločine uznemirila su javnost i otvorila mnoga pitanja u našem društvu.

Seksualna zlostavljanja

Iako se zlodelo kakvo je počinio učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ nikada ranije nije desilo u Srbiji, statistika o deci počiniocima krivičnih dela nije ohrabrujuća, a on nije jedini maloletni ubica u našoj zemlji.

Prema podacima Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, tokom 2022. godine podnete su ukupno 754 krivične prijave, kojima je obuhvaćeno 927 maloletnika i dece.


Ubica Kosta K.

- Zločin koji je počinio dečak u školi na Vračaru jeste najmonstruozniji, ali ako pogledamo podatke od prošle godine, dva maloletnika su izvršila ubistvo, dok su 24 oštećenima nanela teške povrede. Sedmorica maloletnika učestvovalo je u tučama, a 23 je dobilo krivičnu prijavu za nanošenje lakih povreda - između ostalog se navodi u statistici ovog tužilaštva.


Tokom prošle godine maloletnici su procesuirani čak i zbog otmica, zlostavljanja, mučenja, prinuda i ugrožavanja sigurnosti. Protiv 10 maloletnika podnete su krivične prijave za krivično delo protivpravnog lišenja slobode.

- Jedan maloletnik se tereti za otmicu, dok čak 17 delinkvenata ima prijavu za prinudu. Za zlostavljanje i mučenje teretilo se 12 maloletnika - piše u izveštaju, a 21 maloletnik se tereti za ugrožavanje sigurnosti.

- Petorica maloletnika ima na teretu silovanje, dok njih šest ima obljubu nad detetom. Trinaest maloletnika se tereti za nedozvoljene polne radnje, a pet za polno uznemiravanje.

Maloletni prestupnici ubedljivo su najbrojniji kada je reč o krađama, gde ih ima čak 185, a za teške krađe krivičnu prijavu dobilo je 125 mališana.

Čak 71 odgovara za nasilničko ponašanje

Sedmoro delinkvenata dobilo je prijavu za napad i sprečavanje službenog lica u vršenju dužnosti.

- Statistika pokazuje i da čak 71 maloletnik ima prijavu za nasilničko ponašanje, dok samo jedan na sportskim priredbama ili javnom skupu. Čak pet maloletnika je kod sebe imalo oružje i eksplozivne materijale.


Dečak iz Zrenjanina

Pojačani nadzor i dom


- Što se tiče nedozvoljene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, za to se tereti 37 maloletnika, a za neovlašćeno držanje prijava ide za 173 maloletnika. S druge strane, 18 maloletnika je dobilo prijavu jer su uživaoci opojnih droga - stoji između ostalog u statistici.

Viši sud u Beogradu tokom 2022. doneo je šest rešenja o izrečenim merama prema maloletnim prestupnicima.

- Rešenje o izrečenim merama upozorenja sudski ukor doneto je prema 54 maloletnika, a posebne obaveze prema 98 maloletnika. Kada je reč o rešenju pojačanog nadzora od strane roditelja ili staratelja, rešenje je doneto prema 20 maloletnika, a od strane organa staratelja prema 44 prestupnika - navodi se u statistici.

Viši sud u Beogradu tokom 2022. doneo je šest rešenja o izrečenim merama prema maloletnim prestupnicima.

- Rešenje o izrečenim merama upozorenja sudski ukor doneto je prema 54 maloletnika, a posebne obaveze prema 98 maloletnika. Kada je reč o rešenju pojačanog nadzora od strane roditelja ili staratelja, rešenje je doneto prema 20 maloletnika, a od strane organa staratelja prema 44 prestupnika - navodi se u statistici.


Imamo i 52 maloletnika koja su upućena u vaspitno-popravni dom, i to rešenjem o zavodskim vaspitnim merama.

- Presuda o kazni maloletničkog zatvora doneta je prema dva maloletnika, dok je rešenje o određenju pritvora doneto prema 39 delinkvenata - stoji između ostalog u statistici Odeljenja za maloletnike, gde se dodaje:

- Rešenje o obustavi postupka kad nije celishodno izreći maloletniku kaznu ili vaspitnu meru doneto je prema 49 prestupnika.

Advokat Zora Dobričanin: Moj predlog je da nemagranice za maloletnike

Advokat Zora Dobričanin je objasnila koje su opcije za kažnjavanje maloletnika.

- Sigurno su tačne ove činjenice koje se nalaze u takozvanoj zoni komfora i to su osobe do 14 godina. Ako imamo 6.000 ovih od 14 do 18 i još polovinu krivičnih dela koja ne ulaze u ovu statistiku i koja stoje u toj zoni komfora. Oni su uradili to, ali ne ulaze u statistiku i ne sankcionišu se. Zato postoji ova tendencija da se spusti granica do 12 godina. Moj predlog je da nema granice - kaže Dobričaninova, koja dodaje:

- Imamo pravo da uvedemo nultu toleranciju i da ne postoji starosna dob koja određuje krivičnu granicu.


Izvrše 6.000 imovinskih delikata godišnje

Jasmina Puhača, zamenica načelnika Odeljenja u službi za suzbijanje kriminala u MUP, rekla je za Kurir da se stiče utisak da nema kontrole nad ovakvim dešavanjima u poslednje vreme.

- Trend se poslednjih desetak godina promenio. Imovinski delikti beleže ustaljeni trend, a imate ukupno oko 6.000 krivičnih dela koje izvrše maloletnici. Iz godine u godinu krivičnih dela sa elementima nasilja ima od 800 do 1.000. Ako uporedimo ovaj period u odnosu na isti period u toku prethodne godine, statistički se beleži pad maloletničkog kriminala. Ovi slučajevi nisu ohrabrujući, ali generalno ne možemo govoriti o porastu kriminala - kaže Puhača.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR