Glas Javnosti

ZAPALIĆU HRAM SVETOG SAVE! Islamista na grobu patrijarha Irineja ostavio JEZIVU PORUKU

Hronika
Autor: Glas javnosti

Islamski terorista ostavio je preteću poruku na grobu patrijarha Irineja da će zapaliti Hram Svetog Save, u kom i počiva ovaj poglavar SPC, ekskluzivno saznaje Kurir. Islamista, koji je inače Grk, uhapšen je i deportovan iz Srbije u januaru 2021, kad je i pretio, a zbog njega je Hram uvedeno privatno obezbeđenje.

Vladika Stefan Šarić, starešina Hrama Svetog Save, koji je i episkop remezijanski i vikar patrijarha Porfirija, kaže da je preteća poruka ostavljena u knjizi žalosti kraj groba patrijarha Irineja, koji se upokojio novembra 2020, kad je i sahranjen u kripti Hrama.


- Ne sećam se tačnog datuma, mislim da je bio januar 2021, ali je bilo u periodu posle upokojenja patrijarha Irineja, a pre izbora patrijarha Porfirija, koji je bio u februaru, kad su naši ljudi iz Hrama na jednoj stranici knjige žalosti našli nesvakidašnju i nerazumljivu poruku. Ispisano je bilo svašta i na grčkom, i na arapskom, i na engleskom jeziku s mnogo nekih datuma i brojeva. Nijedna reč nije bila na srpskom i nikome ništa nije bilo razumljivo. Slučaj smo odmah prijavili policiji, sumnjajući da je neka preteća poruka. Stručnjaci za terorizam, kako je rečeno iz policije, dešifrovali su i povezali sve što je napisano i videli su da je tu neki datum stavljen, mislim da je bila reč o februaru, ne sećam se tačno, kad će da zapale hram. Napisao je, uz reči "Alahu ekber", bez kojih ne ide nijedan teroristički napad, da će doći ponovo - kaže vladika Stefan i dodaje:


- Između ostalog dešifrovano je da je navodio i datum kad je zapaljena katedrala Notr Dam u Parizu (15. april 2019, prim. nov.), ali i dan kad je Al Kaida izvela napad na kule bliznakinje u Njujorku (11. septembar 2001, prim. nov.).

Na fotografiji preteće poruke koju je ispisao islamista, ispisani su razni datumi, reči, slova, brojevi, a i precrtano je svašta. Jedino što je internet prevodilac uspeo s grčkog da prevede su reči "bilten" i "posledica", koje su na vrhu stranice. Na dnu stranice je napisano "istok" na engleskom, kao neki rezime uz zaokružen broj 17, a tu su i neki čitljivi datumi - 8. 2. 1978, 17. 10. 1944, 18. 9. 1947, 13. 2. 2002...


Srećom, terorista nije ostvario svoj naum, jer ga je vrlo brzo po prijavljivanju slučaja policiji našla i uhapsila.

- Pošto kamere pokrivaju ceo Hram, brzo je otkriveno kako izgleda čovek koji je to napisao, a policija ga je operativnim radom vrlo brzo i identifikovala. Već drugog, trećeg dana od ostavljanja poruke pronađen je i uhapšen. On je ispovedio da je islamista, a da ima grčke korene, da je Grk. Odmah je deportovan iz Srbije - navodi vladika Stefan i dodaje da posle toga nije bilo nikakvih sličnih incidenata.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR