Glas Javnosti

Zamirisale funte u čaju a onda su tražili da se putnik IZUJE (FOTO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Carinici su pre nekoliko dana na prelazu Gradina otkrili neobičan pokušaj krijumčarenja novca i zlata u pakovanjima tradicionalnog turskog čaja, a onda se slična situacija ponovila i na prelazu Horgoš, samo su ovoga puta na čaj zamirisale britanske funte.

Slučaj je otkriven kada je 8. jula 2020. godine na red za ulaznu kontrolu došao BMW britanskih registarskih oznaka, kojim su putovala trojica državljana Velike Britanije turske nacionalnosti.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, odgovorili su da sa sobom nose samo lične stvari i po 3.000 funti po osobi.

Foto: Uprava carina

 Da i te kako ima razloga da se u to posumnja, pokazao je snimak skenera za prtljag, na kome se jasno videlo da se u naizgled neotvorenoj kutiji čokoladnog keksa nalazi još nešto osim slatikiša.

Kada je sumnjiva kutija keksa otvorena u njoj je pronađeno 10.000 funti spakovanih u aluminijumsku foliju.

Daljom kontrolom je i u pakovanju čaja u rinfuzu pronađeno još 5.000 funti, da bi potom i u patikama koje je 53-godišnji putnik nosio na sebi otkriveno još 15.000 funti.

Foto: Uprava carina

Vlasnik do tada pronađenog neprijavljenog novca u novčaniku je imao još oko 1.400 funti, što je ukupno oko 31.500 neprijavljenih funti.

Foto: Uprava carina

Potom je u torbi, za koju se kao vlasnik javio 49-godišnji suvozač, u kragni spakovane jakne pronađeno 3.000 funti.

Pored toga, u dve kutije čaja putnik je sakrio 4.000 funti, dok je ispod uložaka u njegovim patikama pronađeno još 8.000 funti.

Kako je pomenuti u novčaniku imao oko 500 funti, ukupna suma koju je želeo da ilegalno prenese preko granice je oko 15.500 funti.

Nakon što je putnicima vraćen dozvoljeni iznos u protivvrednosti od po 10.000 evra, uz zapisnik o prekršaju zadržano je ukupno oko 28.000 funti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR