Glas Javnosti

ZAHAR PRILEPIN TEŠKO POVREĐEN U ATENTATU: Ko je ustvari ovaj čovek?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Prilepin je rođen 1975. godine u selu Iljinka u Rjazanskoj oblasti, u Rusiji, Diplomirao je na Filološkom fakultetu Nižegorodskog državnog univerziteta

Ja nisam samo pisac. Imam svoje političke stavove, uz to sam i vojnik i to već dovoljno govori, rekao je u jednom intervjuu, Zahar Prilepin.

Zahar Prilepin koji je danas teško povređen u atentatu u oblasti Nižnjeg Novgoroda, je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih ruskih književnika.

Prilepin je rođen 1975. godine u selu Iljinka u Rjazanskoj oblasti, u Rusiji, Diplomirao je na Filološkom fakultetu Nižegorodskog državnog univerziteta. Mladost je proveo u gradu Dzeržinsku. Radio je kao fizikalac, grobar, izbacivač u noćnim klubovima, komandant jedinice OMON-a (Odeljenja policije za posebne namene), učestvovao u borbenim dejstvima u Čečeniji, bio je voditelj autorskih TV i radio programa, rok pevač i član grupe „Elefank” i sekretar saveza pisaca Rusije.

Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u selu Kerženec, ali i gradu Nižnjem Novgorodu. Književna dela objavljuje od 2003. godine.

Najpoznatija dela su mu: „Obitelj“, „Crni majmun“, „Greh“, „Sanjka“, „Patologije“, „Leonid Leonov“ i „Nije tuđi rat“. Laureat je više od trideset književnih nagrada, i za svoju poslednju knjigu „Opolčenska romansa“, koja je prevedena i na srpski, dobio je nacionalno priznanje, nagradu „Knjiga godine – 2020“.

Prilepin je savremeni klasik. Njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta. Udžbenik „Istorija ruske književnosti XX veka“ (izdanje 2013. godine, s preporukom Ministarstva obrazovanja i nauke RF) sadrži posebno poglavlje o Zaharu Prilepinu, kojim se završava kurs savremene književnosti.

Njegovi omiljeni autori su Tomas Man, Henri Miler, Džonatan Frenzen, Vladimir Nabokov, Eduard Limonov, Gajto Gazdanov, Sergej Jesenjin…

Prilepin je poznat i kao ruski nacionalista, koji ima stavove bliske Kremlju. Borio se kao oficir u specijalnoj jedinici policije u oba čečenska rata. Istovremeno, angažovao se i politički u zabranjenoj Nacionalno-boljševičkoj stranci Rusije.

Trenutno je potpredsjednik stranke „Pravedna Rusija – Za pravdu“ i podržava rat u Ukrajini.

– Ja nisam samo pisac. Imam svoje političke stavove, uz to sam i vojnik i to već dovoljno govori – rekao je u jednom intervjuu.

Prilepin je bio čest gost Beograda i Srbije, gde su prevedene skoro sve njegove knjige. 2016. godine bio je specijalni gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Glas javnosti / E01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR