Glas Javnosti

ZA UBISTVO NAVIJAČA U KLUBU 'NANA' DOBIO 13 GODINA: Šef obezbeđenja, Grbović, ipak prošao sa kućnim pritvorom i NANOGICOM?

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Radnici obezbeđenja lokala, kafića, splavova, noćnih klubova, kladionica, godinama već ne predstavljaju samo obezbeđenje, već i ozbiljnu pretnju, pogotovo u većim srpskim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd.

Jedan od najtragičnijih slučajeva brutalnog nasilja u ugostiteljskim objektima jeste ubistvo navijača “Rada”, Aleksandra Savkovića.

Naime, Aleksandar Savković je ubijen decembra 2017. godine u tuči koja je izbila u klubu “Nana” na Senjaku, a potom nastavljena i ispred lokala. Za ubistvo Aleksandra Savkovića na 13 godina zatvora osuđen je Nedeljko Grbović (46).

U ovom postupku optuženi su i članovi obezbeđenja kluba “Nana” , Stevan Dukić, Stefan Šapurić i Miloš Tančev, koji se terete za učestvovanje u tuči koja je prethodila zločinu, ali su oslobođeni optužbi.

Ipak, nakon ove presude Grboviću, koja je donesena krajem decembra 2020. godine,  pojavili su se navodi da je Grboviću ipak dodeljen kućni pritvor sa nanogicom.

Naime, ovu nezvaničnu informaciju potvrdio je izvor Glasa javnosti, ali navoda koji su ovo potvrdili još uvek nema.

Ko su zapravo radnici obezbeđenja i ko ih, po kojim kriterijumima, zapošljava?

Tačni podaci o tome uglavnom se saznaju nakon nekog nemilog događaja koji nije nikakva retkost.

Da bi neko mogao da radi u obezbeđenju, prema Zakonu o privatnom obezbeđenju, nalaže se da ima odgovarajuću bezbednosnu proveru, ali kod nas je vrlo očigledno da to i nije tako potrebno.

Fedor Frimerman

U julu 2013. godine, dvadesetak radnika privatnog obezbeđenja jednog splava u Beogradu pretuklo je na smrt mladića Fedora Frimermana, koji je te kobne noći bio u društvu još dvojice prijatelja.

Kako su tad izvestili mediji, na populanom splavu “Saund” Fedorov drug je navodno fletrovao sa nekom devojkom, za koju se ispostavilo da ima dečka, koji ga je izveo ispred splava da reše situaciju. Počela je tuča, a Fedor Frimerman se umešao kako bi smirio situaciju.

U sledećem momentu obojica su ležala na travnjaku ispred splava, a epilog je bila smrt Fedora Frimermana.

Policija je tog prvog dana na saslušanje privela 20 osoba , a samo trojica su izvedena pred dežurnog istražnog sudiju Višeg suda u Beogradu, koji im je odredio pritvor od 30 dana.

Viši sud 2019. doneo je novu prvostepenu presudu kojom su okrivljeni osuđeni na ukupno 30 godina i tri meseca zatvora, ali je juče odlukom Apelacionog suda u Beogradu doneta pravosnažna presuda kojom se povećava visina kazne zatvora četvorici bivših pripadnika obezbeđenja ovog Beogradskog splava.

Nikola Vavić

Nikolu Vavića, mlađeg brata jednog od vođa Partizanovih navijača, Aleksandra Vavića, 2014. pretuklo je obezbeđenje splava “Blejvoč”.

Vavić je tada pucao i ranio pripadnika obezbeđenja Roberta Radojičića.

Vavić je 2015. godine oslobođen optužbe. Naime, odluka o oslobađanju optužbe usledila je pošto je Radojčić juna te godine povukao izjavu koju je dao tokom istrage, da je u njega verovatno pucao

Naime, nakon incidenta, beogradski mediji su preneli da je u sukobu sa pripadnicima obezbeđenja splava Vavić pretučen. Potom je pištoljem ranio Radojčića, a zatim skočio u reku. Partrola Rečne policije ga je pronašla u čamcu privezanom uz splav, preneli su tada mediji. U trenutku ekcesa na splavu je u tom trenutku bilo oko 400 ljudi.

Ubistvo Velibora Dunjića

Zbog reketiranja u maju 2014. ubijen je Velibor Dunjić, vođa navijača Crvene zvezde. U njega je pucao Vladimir Đurović, šef obezbeđenja splava „Džimis“, koji je posle zločina dao pištolj kolegi Aleksandru Đuranoviću i pobegao iz zemlje.

Za ubistvo su u martu 2015. optuženi bili šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović i još osmoro, kojima se na teret stavlja da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove. Đurović je, prema navodima optužnice, izašao sa splava, prišao kolima, pokucao na prozor i, kada je Dunjić spustio staklo, ispalio u njega sedam hitaca. Pištolj je potom dao drugom optuženom koji ga je bacio u Dunav.

Inače na suđenju u julu 2019. jedan od optuženih za pomaganje u ubistvu vođe navijača “Crvene zvezde” Velibora Dunjića, Vuk Musić, priznao da je risiver sigurnosnih kamera skinuo, ali ga nije uništio.

Slobodan Vukić

Slobodan Vukić preminuo je u januaru 2016. godine, dve nedelje posle tuče koja se dogodila krajem decembra 2015. sa obezbeđenjem kluba „Tilt“. Za ovo ubistvo optužen je Milovan Tadić, a navodi se da mu je zadao udarac u stomak koji je izazvao oštećenje unutrašnjih ograna, a kasnije i smrt.

Tadić je ispričao da je Vukić pravio probleme u klubu i da je sa četvoricom pripadnika obezbeđenja pokušao da ga iznese, ali da je on nasrtao na vrata. Prema njegovim rečima, Vukić je pokušao da ga napadne s leđa, pa ga je on odgurnuo nogom u predelu butine.

Pregledanjem snimaka tuče u sudnici utvrđeno je da je Tadić ipak šutnuo Vukića u stomak. Desetak minuta posle udarca, Vukiću je pozlilo i odvezen je u bolnicu, gde je i preminuo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR