Glas Javnosti

Za BAHATOG VOZAČA je 12 godina MALO! Porodice nastradalih Andreja (12) i Dejana (48) najavljuju PROTEST u Nišu za IZMENU Krivičnog zakonika

Hronika
Autor: Glas javnosti

Porodice nastradalih Andreja Prenkljušaja (12) i Dejana Ilića (48) iz Niša, najavile su da će 28. aprila u 15 časova u parku preko puta Palate pravde organizovati protestni skup kako bi inicirali izmene Krivičnog zakonika i strože kažnjavanje bahatih vozača i nasilničke.

Andreja i Dejana je 4. januara ove godine pregazio devetnaestogodišnji Nemanja Stamenković na Bulevaru Medijana u Nišu.

Najavljen protest

- Organizujemo protest kako bi se pokrenula inicijativa za izmenu zakona i oštrije kažnjavali nasilnički vozači u situacijama gde se takva vožnja završava smrtnim ishodom. Nije samo zbog mog sina Andreja i Dejana koji su nastradali, nego zbog bezbednosti svih naših sugrađana jer su takve situacije počele u Nišu mnogo često da se dešavaju. Nezadovoljni smo kaznama i smatramo da bi se zakon morao izmeniti i doneti daleko veće kazne - kazala je za „Blic“ Aleksandra Kostadinović, majka nastradalog dečaka Andreja.

Ona kaže je svesna da se okrivljenom za udes u kojem je poginuo njen sin ne može suditi po drugom zakonu, osim po onom koji je važio u vreme kada se desio udes, ali da smatra da su izmene nužne zbog kako bi se sprečile neke nove nesreće.

Komentarišući kazne predviđene aktuelnim zakonodavstvom, Aleksandra je rekla da da postoji slučaj okrivljenog u Nišu kome preti osam godina zatvora zbog širenja nagih slika po internetu dok su i za posedovanje veće količine droge zaprećene kazne od tri do 10 godina. Istovremeno, i za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za kvalifikaciju koja se stavlja na teret optuženom Stamenkoviću, maksimalna kazna je osam godina.

- Meni stvarno ta kaznena politika nije jasna. Kako mogu da se poistovete ti slučajevi po kaznama jer kada neko nasilnički vozi u naseljenom mestu, brzinom od preko 152 kilometara pa naviše, to je na neki način krivično delo učinjeno sa umišljajem. Kada krene tom brzinom da vozi auto, vozač je svestan da može da izgubi kontrolu nad vozilom, nekoga da udari i ubije. Mi, sa našim pravnim zastupnikom, pokušavamo u aktuelnom suđenju da izborimo težu kvalifikaciju tog krivičnog dela za šta zaprećena kazna do 12 godina. Međutim, ne mogu da budem zadovoljna ni sa 12 godina jer kada saznajem da se za druge krivična dela poput posedovanja droge ili širenja nagih fotografija po internetu prete kazne koje su skoro iste. To ne može da se poredi. Ja sam ostala bez sina - kaže Aleksandra.

Odloženo ročište

Suđenje Stamenkoviću trebalo je da se nastavi sutra, 28. aprila od 8.30 časova pred Osnovnim sudom u Nišu, međutim ročište je odloženo jer su u naredna tri dana zakazani pregledi okrivljenog kako bi se obavilo komisijsko veštačenje koje je naložio sud na okolnosti njegovog psihičkog stanja, zrelosti i neuroloških poremećaja na koje se žalio u momentu nesreće. Kako nam je potvrđeno u Osnovnom sudu u Nišu, budući da su za sutra zakazani prvi pregledi, okrivljeni ne bi mogao da prisustvuje suđenju pa je ročište odloženo.

Podsetimo, Nemanja Stamenković se tereti da se u momentu udesa kretao brzinom od najmanje 131 kilometar na čas što je više nego duplo od ograničenja brzine koja važi na toj deonici. Prema navodima optužnog predloga on se sumnjiči da je vozilom upravljao na način koji predstavlja nasilničku vožnju te da nije postupio u skladu sa saobraćajnim znakom kojim je propisano da se na toj deonici Bulevara Medijana zabranjeno kretanje brzinom većom od 60 kilometara na čas. "Audi" kojim je upravljao Stameković kretao iz pravca Bulevara Cara Konstantina ka kružnom toku na Bulevaru Medijana, kada je izgubio kontrolu i vozilom prešao najpre na travnatu površinu a potom i na trotoar kojim su išli pešaci. U momentu nesreće sa Stamenkovićem su se u kolima nalazile i dve maloletne osobe, na suvozačevom i zadnjem sedištu vozila.

Prema navodima optužnice, Andrej je zadobio teške povrede glave, višestruke prelome kostiju i teške povrede unutrašnjih organa od kojih je preminuo na licu mesta. Ilić je zadobio rascep grudnog dela aorte i obimne grudnih i trbušnih organa usled kojih je preminuo sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu.

Okrivio nepoznato vozilo za udes

Stamenković je u odbrani naveo da je prilikom preticanja nepoznato vozilo krenulo u njegovu stranu pa je zato skrenuo sa puta kako bi izbegao udes.

- Učinilo mi se da se to vozilo trgnulo ka meni, u levu stranu, kao da će da me udari. Uplašio sam se, stisnuo sam volan sa obe ruke i spustio glavu. Moguće da sam u tom trenutku dao gas kako bih izbegao saobraćajnu nesreću, ali to ne mogu da sigurnošću da potvrdim. Nakon toga osetio sam trnjenje u vratu i mišićima tela i počeo sam da gubim orijentaciju u prostoru. Zatim sam osetio kao neki šum u uhui predmeti su počeli da mi beže pred očima. Sledeće čega se sećam je da sam izašao iz vozila jer mi je bio potreban vazduh da bih se povratio - ispričao je ranije Stamenković pred sudom. Na poslednjem ročištu, uprkos protivljenju tužilaštva i zastupnika oštećenih Osnovni sud u Nišu doneo je naredbu da se izvrši komisijsko veštačenje Stamenkovića na okolnosti njegovog psihičkog stanja, zrelosti i neuroloških poremećaja na koje se žalio u momentu nesreće.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR