Glas Javnosti

VREME NE LEČI BOL, IZGUBILI SMO NAJMILIJE! OSMORO POGINULO U AUTOBUSU SMRTI: Godišnjica stravične tragedije u Donjem Međurovu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Danas na trogodišnjicu tragedije koja se dogodila 21. decembra 2018. godine, porodice nastradalih u jednoj od najtežih nesreća na pružnim prelazima izašli su na mesto stradanja najmilijih.

U nesreći je poginulo osmoro, a povređeno 28 putnika, a danas su porodice izašli su na mesto stradanja u Donje Međurovo kako bi zapalili sveće i odali počast nevinim žrtvama.

Ćutke, suznih očiju, oni su palili sveće kraj spomen obeležja podignutog na mestu na kojem je 21. decembra 2018. godine u 7.30 časova putnički voz Niš-Prokuplje naleteo na gradski autobus linije broj 25 koji je vozio đake i zaposlene iz Novog sela, Čokota i Donjeg Međurova ka Nišu.

Srećko Kocić, otac nastradale Marijane (16), kaže da je vozač autobusa Milan Zdravković, koji je osuđen na osam godina zatvora, kažnjen u skladu sa zakonom ali da on smatra da bi trebalo da bude na doživotnoj robiji.

- Takav nam je zakon, ne može preko zakona da se ide. Ja ga ne bih pustio dok je živ - rekao je Kocić za "Blic".

On dodaje da se dešava da rekonstruisani pružni prelaz, na kojem se desila nesreća, povremeno ne radi.

- Još je gore, nekad spuste, nekad ne spuste rampu. Par puta se desilo da ne radi pa onda izlazi železničar koji je u kućici - kaže Kocić.

Na mestu nesreće bio je i Srđana Ilića, otac Lene Ilić koji je pod mermerni spomenik na kojem je i slika njegove ćerke, ostavio dva roze medvedića.

Porodice nastradalih su jutros izašle na groblje, a u hramu proroka Ilije u Čokotu služen je parastos nastradalima u strašnoj nesreći.

Crni petak koji niko neće zaboraviti

Taj petak, 21. decembar 2018. godine u 7.30 časova zauvek će ostati zapisan crnim slovima u istoriji ne samo niškog kraja već i cele Srbije. Dan na niškoj prigradskoj liniji broj 25 "Niš ekspresa" počeo je kao i svaki drugi – autobus je krenuo u 7. 15 časova iz Novog sela ka Čokotu i Donjem Međurovu, da bi đake i zaposlene razvezao do škola i radnih mesta u Nišu. Međutim, samo deset minuta kasnije, na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, začuli su se strašni krici, vapaji i pozivi u pomoć, nakon što je voz na liniji Niš – Prokuplje naleteo na ovaj autobus pun putnika i bukvalno prošao kroz njega, cepajući ga brutalno na dva dela, kao igračku od papira... Sirene saniteta Hitne pomoći i vatrogasaca zaparale su nebo nad Nišom, sjativši se sa svih strana na mestu strašne nesreće. Prizor koji su lekari i spasioci zatekli na licu mesta ledio je krv u žilama: tri beživotna tela ležala su kraj pruge, a 33 krvava putnika bilo je razbacano oko olupine autobusa. Na licu mesta poginulo je troje putnika: Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, kao i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota. Natašu Janković (42) i Marijanu Kocić (16), obe iz Čokota, sa strahovitim povredama, lekari su ipak uspeli da prebace sa mesta nesreće do bolnice ali su nekoliko sati kasnije ipak podlegle jezivim povredama koje su zadobile. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula 29. decembra na intenzivnoj nezi, Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Međurova, preminuo 2. januara u bolnici Lena Ilić (16) iz Čokota preminula 17. maja 2019. godine u KC Niš.

- Pet meseci je bila u bolnici, kao išlo je na bolje i onda se za jednu noć sve promenilo. Vreme ne leči tu bol, pogovotu kada su deca su u pitanju, to nikada neće da prođe. Vozač je osuđen na maksimalnu kaznu po zakonu, da li je to primerena kazna nije na nama da sudimo. Nemamo ništa od toga mi koji smo izgubili najmilije. Mogu da ga osude i na sto godina, to ništa neće da promeni. Njih niko ne može da vrati - kaže za Blic Srđan Ilić, otac nastradale Lene.

Milan Zdravković, vozač "Niš-ekspresovog" autobusa koji je nepridržavajući se saobraćajnih propisa izazvao stravičnu nesreću osuđen je 3. marta 2020.godine na osam godina zatvora i trenutno se nalazi na izdržavanju kazne. Presudom Osnovnog suda u Nišu njemu je izrečena maksimalna kazna predviđena ovim krivičnim delom kojom je propisana i zabrana upravljanja motorornim vozilom u trajanju od pet godina, nakon izdržane zatvoreske sankcije. Presudu je potvrdio i Apelacioni sud u Nišu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR